Quantcast
Channel: Vaasalaisia.info
Viewing all 1369 articles
Browse latest View live

Näe syvemmälle Vaasaan: Muistojen Villa

$
0
0

Muistojen Villa –

kartano, huvila, ravintola ja lopulta vielä tv-studio

Kun Klemetsön kylän ikivanhasta tilasta 1809 lohkaistiin Sandvik-niminen tila, niin veljekset Simon ja Gabriel jakoivat tilan. Simon joutui lainaamaan rahat sairaalalääkäri Fredrik Sanmarkilta, ja takuuna oli kiinnityksenä nykyinen Villan alue.

Simon Sandvik ei pystynyt hoitamaan lainaa, ja tila siirtyi pilkkahinnasta Fredrik Sanmarkille. Mutta nyt paljastuikin, että Simonilla oli kuusi äiditöntä lasta! Simon sai pitää tilan navetan, perunamaan ja paikan rakentaakseen pesuelleen mökin.

Fredrik Sanmark oli pidetty lääkäri ja luonnonystävä – harrastuksena puutarhanhoito. Hän kuoli Helsingissä, jossa viimeiset toimi yleisen sairaalan ylilääkärinä 1886. Sandvikin tila oli ihanteellinen huvila, ja Sanmarkin nuorikko Sofie Roschier ihastui siihen. Sandvikin ohi säätyläiset purjehtivat ulkosatamaan Präntöön Sundiin huvittelemaan, ja siellä oli elämä iloista ja riehakasta.

Fredrik ja Sofie Sanmark suunnittelivat Sandviikin upean puutarhan, jossa kasvoi harvinaisia kukkia ja puita. Sitten tila myytiin Carl Johan Boylle, joka oli juristi, filosofian maisteri ja kova liikemies. Hän omisti Vaasassa kirjakaupan ja kirjapainon, jossa painettiin ensimmäinen vaasalainen sanomalehti Vasa Tidning, Vasabladetin edeltäjä. Boy oli myös aikaansaamassa säännöllistä laivaliikennettä Uumajaan, ja se alkoikin jo 1889.

Carl Johan Boy jäi varhain leskeksi ja hankki Tukholmasta kotiopettajattaren opettamaan vaasalaisperheitten tyttäriä hienoille tavoille ja viisaasti seurustelemaan todetaan dokumenteissa. Jossain lukee, että Boy oli elämäniloinen herra, mitä se sitten tarkoittanee? Boy on varsinainen Villan isä, sillä hän rakensi sen kartanoksi, ja sen piirsi J.A. Linder Uumajasta. Linder oli itseoppinut arkkitehti ja Uumajan maaseurakunnan komministeri ja varapastori, siis aikamoinen monipuolisuus.

Villa valmistui 1846. Vaasasta Villaan mentäessä vasemmalle puolella oli työläisten väentupa ja ulkorakennukset. Navetassa oli 20 friisiläislehmää, tallissa viisi hevosta, aluetta ympäröi kiviaita, josta on jäänteitä vielä näkyvissä. Koivu-, lehmus- ja pihlajarivistö johti tietä Villaan. Rannassa oli iso kivilaituri ja suuri lähde, josta otettiin vesi talouteen. On muistettava, että nykyiset urheilukenttä ja ravirata olivat veden alla ja Villasta siihen suuntaan myös merinäköala.

Bragen ulkomuseon kohdalla oli iso lammikko, ja sinne Sanmark oli istuttanut ruutanoita. Tämän vuosisadan alussa siellä uivat joutsenet, ja Boy oli puistoon istuttanut täällä harvinaisen sinivuokon, joka kukkii varhain toukokuussa.

Villan tuntumassa oli ns. totikiva, jolla Boy herravieraineen nautti toteja. Runeberg kävi Villassa 1851, vuotta ennen Vaasan paloa. Totikiven äärellä laulettiin juomalauluja ja kun sanat unohtuivat, niin Runeberg auttoi kuiskaajana, koska ei kuulemma ollut erikoisempi laulaja.

Palon jälkeen Snadvikin kartanon alue pakkolunastettiin kaupungille 1854 keisarillisella määräyksellä. Boy sai tilan sitten vuokralle 25 vuodeksi, koska katsottiin, että Villa oli niin kaukana kaupungista, että sitä ei ollut aihetta kaavoittaa omaksi kaupunginosaksi.

Vuokralle ja ravintolaksi

Boy kuoli 1860 Tukholmassa, ja vuokraoikeuden peri hänen ainut lapsensa everstirouva A. Wasastjerna. Perheellä oli jo huvila, ja Villaa vuokrattiin vaasalaisille huvilaksi. Myös ulkorakennuksia vuokrattiin kesäasukkaille lapsineen. Tegengrenin suku siellä vietti monta kesää, ja siellä kasvoi kuuluisa runoilija Jacob Tegengren.

Wasastjernat tarjosivat Villaa myyntiin, mutta sen vuokrasi 1874 kellarimestari (ravintoloitsija) Holmberg, jolla oli hotelli ja ravintola nykyisen Koulukatu 20:n kohdalla.

Holmbergin jälkeen Villassa piti ravintolaa Oulusta tullut saksalainen Alexander Ernst, samannimisen hotelli-ravintolan pitäjä Vaasassa. Näihin aikoihin Villan puistosta tuli suosittu ajanviettopaikka – pyhänä siellä kuljettiin perheittäin äidit koristeellisissa hameissa ja isät eivät riisuneet tiukkaan napitettua takkiaan koskaan. Kalpeus oli muotia, sillä rusketus kuului köyhille ulkotöitä tekeville.

Vappuna pihalle pystytettiin vappusalko, juhannussalkoa muistuttava koristeltu puutanko; tapa tuli Ahvenanmaalta. Pikkutytöillä oli tärkätyt hameet; farkkumuoti vielä odotti aikaansa. Iltaisin ajettiin hevosvossikalla ravintolaan hienosti illastamaan. Tanssia ei vielä silloin harrastettu ravintoloissa.

Telttateatteri Uumajasta

Teatteri harrastettiin Villan tuntumassa, sillä Uumajasta tullut teatteriseurue pystytti sinne ison teltan. Pöytien ääressä seurattiin esityksiä. Tämä ravintolateatteri on vasta hiljattain tullut Suomeen, joten Villa oli tässä edelläkävijä jo sata vuotta sitten.

Villan alue oli suurten juhlien pitopaikka. Suuret laulujuhlat pidettiin siellä 1894. Ne ovat jääneet kaupungin historiaan: Vaasassa oli asukkaita 11 000 ja juhlilla kuulijoita 5 000! Toukokuussa pidettiin Majfest. Kouluissa tehtiin koristeita, valittiin Kuningatar ja hoviväki. Kulkue lähti kaupungista kohti Villaa torvisoittokunta kärjessä. Juhlan teema oli Topeliuksen ideasta eläinsuojelu, ja kouluilla oli omat liput ja niissä lintujen kuvia samoin Topeliuksen ehdotuksesta.

Ei Vaasassa turhaan ole Topeliuksen patsasta Kirkkopuistikolla. (Muuten, se pikkutyttö oikealla on kuvaveistäjän tytär nimeltään Mielikki.) Juhlapuheet käsittelivät pikkulintujen suojelua. Puistossa tarjoiltiin juhlien aikana mehua, sokeripossuja, pullaa ja vadelmakaramelleja.

Villan tuntumaan rakennettiin kesäteatteri 1910 sen silloisen omistajan ravintoloitsija Avellanin aloitteesta. Palovartija, joka siihen aikaan vartioi vesitornissa, havaitsi 1922 palon kesäteatterissa Villan vieressä. Jostakin syystä erehdyksissä vesi vedettiin meren ääreen kilometrin päästä Hietalahden mäen vesipostista ja kesäteatteri oli hetkessä tuhkana.

Venäläisluutnantti karautti saliin

Ennen sotia mm. ylioppilaat pitivät juhliaan Villassa. Monet perhejuhlat on Villassa vietetty. Venäläiset matruusit mellastivat Villassa 1916 ja inspiroivat aidon miekkatanssin keittiöveitsillä. On totta, että kuullessaan asiasta eräs venäläinen luutnantti karautti ratsullaan suoraan ravintolasaliin miekka kourassa; jo loppui matruusien kahinointi.

Viimeksi ennen nykyisiä korjauksia Villa korjattiin 30-luvulla, ja sodan aavistuksissa se uutena avattiin vappuna 1939. Salin vallitseva väri oli viininpunainen, tarjoilijoilla musta hame ja hohtavan valkoinen pusero, pöydillä valkeat liinat ja aina tuoreet kukat. Hyvä pukeutuminen ja runsas ateria kuuluivat vielä silloin asiaan Villa-iltana.

Oi niitä aikoja! Nyt Villa Sandvikenissä nauhoitetaan televisio-ohjelmia. Työ alkaa taas lokakuussa.

Peku Sommerfelt/Haapalinna

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Muistojen Villa appeared first on Vaasalaisia.info.


Näe syvemmälle Vaasaan: Setterbergin kädenjälki

$
0
0

Carl Axel Setterbergin pitäisi olla kaikille itseään vaasalaisina pitäville tuttu nimi. Eikä suotta, sillä monien vaiheiden jälkeen uusi Vaasa päätettiin rakentaa Klemetinniemeen eli tälle nykyiselle paikalleen. Keisari Nikolai I ratkaisi paikan ja senaatti julkaisikäskykirjeen 1.3.1854 ja Vaasa alkoi palon jäljiltä syntyä uudelleen.

Setterbergi oli hoitanut lääniarkkitehdin virkaa vuoden verran ja sai tehtäväkseen kaupungin kaavoitustyön. Siinä hän tekikin suurarvoisen työn ja runsaan sadan vuoden kuluttua Vaasan asemakaava on aina vaan toimiva ja Setterberg nousee arvossaan.

Kaikki Vaasan merkittävät talot ja rakennukset on Setterberg piirtänyt. Hän oli nykymittapuun mukaan varsinainen työnarkomaani, kun muistetaan, että hän kuollessaan oli vain 58-vuotias, mies parhaassa iässä.

Setterbergin oma talo Rantakatu 6:ssa Hietasaarenkadun kulmassa on viimeksi toiminut Satamapuiston päiväkotina.

Vaasan kirkosta on puhuttu ja ruotsalaisesta lyseosta, kruunumakasiinista, Kirkkoapteekin talosta ja monesta muusta Setterbergin luomuksesta. Kahden ja kolmen puistikkokadun pohjaleikkaus on Setterbergin nerokkuutta ja alan huippu tänäänkin.

Setterberg piirsi paljonkin asuintaloja ja niitä ei edes ole yritetty säästää! Raastuvankatu 7 on jäljellä, mutta vuosien saatossa siihenkin on tehty monet muutokset. Hovioikeus on tyylinäyte parhaimmillaan ja sitä sanottiin ”residenssiksi”.

Sitten on mainittava Setterbergin ominaispiirre: Hän ei suvainnut pylväikköjä asuintalojen julkisivuihin. Ne oli säästettävä juhlavampiin taloihin. Poikkeus oli nykyinen hallintotalo Vaasanpuistikon varrella, sillä se oli apteekkari Herman Lindbäckille tehty asuintalo ja sen laajennusosa on alkuperäisen peilikuva ja tämän taas suunnitteli kaupunginarkkitehti Carl Schoulz 1929.

Maankuulun Vaasan linnan hän piirsi myös ja toi luonnopiirustuksia tullessaan tänne Ruotsista Gävlestä, missä toimi aikoinaan arkkitehtina. Nuori Ruotsissa opiskellut arkkitehti Hjalmar Lindahl oli Setterbergin apurina, kun ortodoksista kirkkoa suunniteltiin.

Siinä oli monta mutkaa matkassa ja työ oli S:n mukaan mutkikas, kun hän ei tuntenut kirkon seremonioita eikä sisustusperinnettä. Niinpä tässä sattuikin varsinainen fibaus eli emämunaus. Kirkon peruskiveä laskettaessa keväällä 1861 huomautti juhlalliseen toimitukseen osallistunut luultavasti venäläinen pappi, että ortodoksisen kirkon alttarin tulee olla aina idässä, eikä missään muualla ja kieltäytyi jatkamasta juhlallista seremoniaa!

Lindahl ripeästi muutamassa viikossa kaivautti perustukset uudelleen ja entiset kuivatuskanavat oli tehtävä uusiksi ja tästä hän sai korvauksia 300 ruplaa. Ilmeisesti aika hyvä summa, sillä rakennusaikataulu oli tiukka.

Tyypillistä Setterbergiä oli viisikulmainen tornikulmatalo. Vähän liioitellen puhutaan Vaasa-tyypistä, sillä näitä on enää kolme jäljellä: hallintotalo, Kirkkoapteekin talo eli Sundénin talo ja tämä Raastuvankatu 7 ja jo Rewellin keskuksen alta hävitetty upea Wolffin talo.

Vaasan kaupunki oli Setterbergin elämäntyö. Voisi luulla, että lääninarkkitehdin tehtävät olisivat jääneet sivuosaan, mutta nekin hän hoiti. Aikaa ja voimia vaativat laajat matkat läänissä hevoskyydillä. Kirjeenvaihdosta ilmenee, että ei ollut majakkarakennusten tarkistuskaan mitään leikintekoa.

Peku Haapalinna

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Setterbergin kädenjälki appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Suurlahjoittaja ja filantrooppi Antell

$
0
0

Pohjalainen 28.elokuuta 2000

Suurlahjoittaja ja filantrooppi Antell seitsemännen polven avioton poika.10. huhtikuuta 1877 Herman Frithiof Antell ui leveän Gagnesvirran yli. Se oli silloin pakollinen uinti maailmanmatkailijoille kuten Baikal-järvessä uinti oli Neuvostoliitossa suomalaisten poliitikkojen kunnonnäyte.

Kolme vuotta aikaisemmin Antellista oli tullut tosi rikas mies. Hänen isänsä Mustasaaren kruununvouti Herman Rosenberg oli kuollut ja jätti pojalle 1,2 miljoonaa kultamarkkaa, joita nykyiset optioherrat kadehtisivat.

Tämä isä Rosenberg oli iso ja pahasuinen mies ja kehui olevansa avioton lapsi jo kuudennessa sukupolvessa. Niin oli tuleva miljonäärikin: hän oli Rosenbergin ja höstveteläisen piikatytön Brita Kajsa Antellin avioton lapsi. Isä kyllä tunnusti lapsen, jonka äitiä hän kutsui Mutter Rakeliksi. Tämä oli huumorintajuinen ja hankki pojalleen kuusi sylikummia ja pani pojan Roosin perheeseen sijaiskotiin kymmenvuotiaana isän toivomuksesta.

-Se oli huono sijoitus, sanoi sijoittaja-Rosenberg myöhemmin. Hän ottikin pojan omaan kotiinsa, joka oli Koulukadun päässä museota vastapäätä. Muita lapsia ei ollut. Antell kuoli vain 47-vuotiaana Pariisissa 1893.

Suuromaisuuden perijä luki lääkäriksi

Pankinjohtaja Joachim Kurten hoiti omaisuutta ja pani sen kasvamaan Antellilla oli lukupäätä, hän opiskeli lääkäriksi ja tuli hyvin suomenruotsalaiseksi kuten suuri osa lääkäreistä silloin. Yllätysten mies lahjoitti Suomen kansallismuseon perustamiseen suuren summan ja perusti kamarineuvos Herman Rosenbergin rahaston museon kokoelmien kasvattamiseksi. Tätä lahjoitusta pidettiin hienovaraisesti salassa, koska Antell oli hurri ja museo suomalaisuuden linnake! Antell heitti vapaalle ja matkusti Pariisiin Lontoon kautta. Vuosina 1876-1877 hän matkusti maailman ympäri, keräsi taidetta, vanhoja rahoja ja kirjoja. Pariisiin palattuaan hän erikoistui silmälääkäriksi. Professuuria hänelle tarjosi Helsingin yliopisto. Talvet Antell asui Pariisissa ja kesät Koulukadun talossaan. Vanhassa Vaasassa hän retkeili ja poikkesi kirkkoon, jonne oli varannut itselleen urkurin soittamaan. Muuten hän eli vaatimattomasti. Iso mies söi hyvin ja aikalaisten mukaan muistutti ryhdikästä renessanssiylimystä.

Ei ystäviä – vain kamaripalvelija

Antellin testamentista hyötyivät Helsingin yliopisto, Ruotsin pohjoismainen museo, Ruotsin kaunokirjallinen akatemia ja monet muut. Vaasan ruotsalainen lyseo sai tukea varattomille oppilaille. Kaikki lahjoitukset olivat valtavan suuria.

Antell oli maailmanmies, mutta yksinäinen ja valitti usein, että ystävät käyttivät häntä hyväkseen. Mutta Kurten kasvatti valtavaa omaisuutta. Ainoa ystävä, jota Antell testamentissaan muisti mahtavalla elinkorolla oli aina uskollinen kamaripalvelija Francoise!

Antellin testamenttilahjoitukset olivat aikansa suurimmat kulttuurin saamat. Todellista mesenaattimieltä hän osoitti nimeämällä kaikki stipendirahastot isänsä mukaan, Herman Rosenbergin, tämä kuudennen polven aviottoman pojan, joka rakasti Mutter Rakelin synnyttämää poikaansa. Silmälääkärinä työskennellessään Antell ei ottanut aluksi maksua, ja myöhemmin köyhät saivat ilmaisen hoidon. Taideasiantuntija Herman Bukowski ohjasi häntä taidehankinnoissa. Kun suuri Zorn teki hänestä Pariisissa muotokuvan lasi kädessä ja sikari suussa, hän ei siitä pitänyt vaan poltti sen.

Jos Antellin omaisuus oli valtava, olivat myös hänen kokoelmansa. Niissä oli kultaa, hopeaa, vanhoja rahoja, maalauksia, veistoksia, sinettejä, kirjoja, valokuvia, aseita, itämaista taidekäsityötä, vanhoja käsikirjoituksia, etnograafisia harvinaisuuksia, suomalais-ugrilaisia löytöjä Keski-Aasiasta, ikivanhoja esineitä kallioasumuksista ym. Antell matkusti paljon.

Pornografian kokoelma tuhottiin

Kun Kurten kuuli, että Antell oli kuollut Pariisissa, hänellä tuli kova kiire sinne. Miksi? Päätoimittaja ja professori Birger Thölix teoksessaan En annan historia kertoo siitä: ”Kurten matkusti Pariisiin järjestämään papereita ja katsomaan, että Antellin kokoelma Pornografica hävitettiin!” Toisaalla Thölix toteaa, että Antell ei ollut mitenkään oudosti suuntautunut, vaan kaikki ihmiskunnan historiassa ja kulttuurissa kiinnosti häntä.

Antell toivoi eläessään hautapaikkaa Vanhan Vaasan Kappelinmäen hautausmaalle, jossa isä ja Mutter Rakel lepäävät. Toive toteutui kesäkuussa 1893, kun suurlahjoittaja ja filantrooppi palasi viimeisen kerran Pariisista Vaasaan.

Peku Sommerfelt/Haapalinna

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Suurlahjoittaja ja filantrooppi Antell appeared first on Vaasalaisia.info.

Vaasalaisen urheilun historiasta: Jousiammuntaseura Diana

$
0
0

Jousiammuntaseura Diana

Jousiammunta harrastuksena sopii kaikenikäisille ja -kokoisille lajista kiinnostuneille; kymmenvuotiaista aina eläkeikäisiin, joten ei muuta kuin kokeilemaan. Tervetuloa kokeilemaan!

Seuran perustaminen
Kokoonkutsujana toimivat Meri Haapasilta, sittemmin Pylkkä. Hänen sisarensa Kyllikki Haapasilta sittemmin Loukonen, sekä Tauno Rintala. Kyllikki oli harrastanut Tampereella jousiammuntaa.

http://www.vaasandiana57.net/historiaa.html

The post Vaasalaisen urheilun historiasta: Jousiammuntaseura Diana appeared first on Vaasalaisia.info.

Vaasalaisen urheilun historiasta: Vaasan Palloseura eli Vepsu

$
0
0

Ensimmäiset vuosikymmenet

Vaasan Palloseura eli VPS on vuonna 1924 perustettu vaasalainen jalkapalloseura, joka pelaa kaudella 2018 Veikkausliigassa. VPS pelaa kotiottelunsa Hietalahden jalkapallostadionilla ja seuran tunnusvärit ovat musta ja valkoinen. VPS on pelannut 54 kautta SM-sarjassa ja Veikkausliigassa, sekä yhdeksän kautta Ykkösessä. VPS on voittanut Suomen mestaruuden kaksi kertaa.

VPS osallistui jo ensimmäiselle SM-sarjakaudelle vuonna 1930. Seuran suuruuden aikaa oli 1940-luku, jolloin se voitti kaksi Suomen mestaruutta, vuosina 1945 ja 1948. Kauden 1977 jälkeen joukkue vajosi pitkiksi ajoiksi pääsarjan ulkopuolelle. Veikkausliigan käynnistyttyä vuonna 1990 VPS pelasi II-divisioonassa.[1]

Vaasan Palloseura nousi puolalaisen Boguslaw Hajdasin valmentamana ensin Ykköseen vuonna 1991 ja syksyllä 1994 Veikkausliigaan sijoituttuaan sarjassa toiseksi Helsingin Ponnistuksen jälkeen.

Veikkausliiga-kaudelle 1995 VPS teki maltillisia hankintoja, joista merkittävimmäksi muodostui Jyrki Huhtamäen paluu kaksi kautta vieneen loukkaantumisen jälkeen. Joukkueelta ei odotettu paljon, mutta alkukausi oli silti pettymys, minkä vuoksi päävalmentaja Hajdas erotettiin kesäkuussa, kun VPS oli sarjassa viimeisenä.

Tilalle nimettiin joukkueen puolalaislibero Tomasz Arceusz, jonka avuksi tuli vielä loppukaudesta Heikki Suhonen. Vahvan loppukauden myötä VPS sijoittui lopulta kymmenenneksi, ja säilyi viimeisenä joukkueena suoraan sarjassa.

Vaasan Palloseura nousi puolalaisen Boguslaw Hajdasin valmentamana ensin Ykköseen vuonna 1991 ja syksyllä 1994 Veikkausliigaan sijoituttuaan sarjassa toiseksi Helsingin Ponnistuksen jälkeen.

Jatkuu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_Palloseura

The post Vaasalaisen urheilun historiasta: Vaasan Palloseura eli Vepsu appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvvemmälle Vaasaan: Keisarillisen Venäjän matkailukortti 1856

$
0
0

Löytö World Digital Librarystä

Tämä kortti on yksi 82 kortin matkamuistosarjasta. Kortit esittävät keisarillisen Venäjän provinsseja sellaisina kuin ne kortin tekijöiden mielestä olivat 1856.

Kukin kortti esittää yleiskuvan provonssin eli maakunnan kulttuurista, historiasta, taloudesta ja maantieteestä sellaisena kuin tekijät sen kuvasivat. Kortin etuosassa kuvataan jokia, vuoria, suuria kaupunkeja ja tärkeimpiä toimialoja. Kunkin kortin takana on maakunnan kartta, maakuntien sinetti, tiedot väestöstä ja kuva asukkaiden paikallisesta puvusta. Tässä kortissa kuvattu Vazaskaia guberniia (Vaasan maakunta)  Matkailukortti näyttää vahvasti mielikuvituksen tuotteelta.

Vaasan tutoutui palossa 3. elokuuta 1852, siis neljä vuiotta ennen kortin julkaisemista.  Laaja tulipalo, tuhosi suuriman osan Vaasan kaupungista. Tulipalo alkoi Läntisen Pitkänkadun varressa sijainneesta turvepehkuvarastosta. Vaasan 403 talosta tuhoutui 379 taloa ulkorakennuksineen, ja kuusi ihmistä sai palon seurauksena surmansa. Palossa tuhoutuneiden talojen arvoksi on laskettu 290 000 hopearuplaa,

Keisari Nikolai I:n käskykirjeellä 1.3.1854 uusi Vaasa päätettiin rakentaa Klemetsön niemelle noin 7 kilometrin päähän palaneesta kaupungista. Keisaria miellyttääkseen uuden kaupungin nimeksi päätettiin vuonna 1855 Nikolainkaupunki. Kaupungin uusi nimi herätti runsaasti vastustusta ja sitä käytettiinkin vain virallisissa yhteyksissä, kansan suussa kaupunki oli edelleen Vaasa.

Korttisarjan Vaasa Provinssi-kortti  perustui vain mielikuvitusmatkaan ja heikkoon uutisten ja historian tuntemukseen. Tietysti kysymys saattoi olla siitäkin, että korttisarja oli jo niin pitkälle valmisteltu että sitä ei voinut enää muuttaa.

Katso muut Suomen provinssit

World Digital Library

Katso kortti isokokoisena täältä:

https://www.wdl.org/en/item/733/#q=vaasa+finland&qla=en

The post Näe syvvemmälle Vaasaan: Keisarillisen Venäjän matkailukortti 1856 appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Kun Vaasa paloi

$
0
0

Vaasan palo oli tuho ja onni

Tulipalo on aina tuho, mutta miksi tämä Vaasan palo voidaan tulkita myös Vaasan onneksi? Siitä yksinkertaisesta syystä, että päästiin tänne Klemetinkadulle paremmalle paikalle ja C.A. Setterberg pystyi vapaasti täällä toteuttamaan arkkitehdin ja kaupunkisuunnittelijan nerouttaan täysin vapaasti.

Nyt vaasalaisilla on avara, vihreä ja toimintakykyinen kasvamaan pystyvä kaupunkikokonaisuus – täällä on hyvä asua ja tehdä töitä. Kulkekaa viittä puistikkokatua ja muistakaa, että tällaista asemakaavaa ei löydy koko Euroopasta!

Tervasangosta kaikki alkoi, vai?

Elokuun 3:ntena tulee taas muistopäivä kun palo alkoi v. 1852. (edit 28. 2019) Se alkoi raatimies J. F. Aurénin talossa nykyisen Vanhan Vaasan Kauppiaankadun varrelta. Tervasankoteoria ei ole ihan varma: piiat olisivat käsitelleet navetassa varomattomasti tervasankoa, joka oli viety sinne kärpästen karkottamiseksi. Maistraatin kuulustelussa selvisi, ettei savulla olisi kärpäsiä hätyytelty.

Vöyriläisen piippu

Palon syy oli palamaan jäänyt piippu. Monihan nykyäänkin kuolee vuoteeseen tupakan takia. Vöyriläinen farmari oli tullut Vaasaan ja asettui yöpuulle. Aurénintalon ulkovajaan. Sinne oli varastoitu kuivaa sammalta, jota silloin käytettiin `fyllinä` rakennuksissa. Kovana tupakkamiehenä tunnettu vöyriläinen heräsi, sytytti piipun ja tietysti nukahti kuten helposti sattuu.

Sammaleet syttyivät kuin ruuti, ukko heräsi, loikkasi hevosensa selkään ja painui kotinurkilleen. Kuuma kesäaamun tyven muuttui kovaksi tuuleksi ja Vaasan kuolinkellot kumahtivat. Tiheä puutaloasutus, tämä ilma ja ennen kaikkea veden puute edesauttoivat nopeaa paloa. Vaasa oli mennyttä kalua.

Seuraavana päivänä kaupungin 379 asuintalosta oli jäljellä 24. Tuho oli nopea ja täydellinen, muutama valtion kivitalo jäi pystyyn… olisikohan edes tämä meidän huippumoderni ja vikkelien poikien `brankkari` edes pärjännyt?

Vöyriläinen ripittäytyi

Palon syntymispaikka oli heti selvillä silloisille byrokraateille, mutta ei itse syyllinen. Vuosi kului ja vöyriläinen teki kuolemaa kotosängyssään. Omatunnon karvainen peikko koputti olkapäälle ja Vöyrin mies kutsui paikalle prelaatin, papin, ja tunnusti piipputoimensa siellä sammalten seassa. Jonkun tunnin päästä hän erosi tästä elämästä mieli kevennettynä. Rauha hänen muistolleen!

Rahat säilyivät

Mainio ajantiedon tutkija ja Vaasan kaupunkihistorian paras tuntija Victor Hoving tietää tarkkaan, miten rahojen kävi: läänin `vaihtokonttorin`, Helsingissä olevan `Vaihto-, Laina-, ja Sijoitus-Konttorin alaosaston rahat pelastivat henkensä kaupalla kassanhoitaja Borgenström ja vahtimestari Basilier.Myöhemmin pankista tuli Suomen Pankki. Lääninhallituksen käteiset, rahastonhoitaja Willebrandt ja pari ryssän kasakkaa veivät vesisangoissa hänen kotiinsa. Ja postimestari Bladh poikiensa kanssa pelasti postin rahat ja arvopaperit. Valtion rahat siis säilyivät, mutta taloudellinen palon tuho oli hirvittävä.

Urutkin valittivat

Kaupungin kirkko oli graniittia, mutta katto puuta. Kato paloi ja sytytti sisustuksen ja urut. Perimätieto kertoi ajantiedon tutkijalle, että tuli viuhui uruissa ja soitteli epäsointuja, jotka olivat surkeita valitushuutoja! Tornikello ehti lyödä vielä kahdentoista lyönnit ja toisten tietojen mukaan jopa vielä kolmen kellonajan…

`Kaikk män`

Kaupungissa oli tuolloin vain 3200 asukasta ja monet tuona elokuun aamuna pelloilla tai kalastamassa olleet huomasivat palatessaan olevansa puilla paljailla.

Mainittakoon tässä muistelussa lehtori Torsten Rune Renvallin kohtalo. Torsten, vaimo ja lapset hädin tuskin säilyttivät henkensä, vähäinen pelastettu omaisuus lastattiin veneeseen ja vene lähti Turkuun, se hävisi miehineen matkalla. Torsten olikin sen ajan kova jäärä eikä antanut periksi. Hän teki kovasti töitä ja kuoli Turun arkkipiispana 81-vuotiaana. Yksi pojista luki lakitieteen tohtoriksi, Heikki, ja tämä Heikki Renvall oli vapaussodan aikana v. 1918 Vaasan hallituksen päämiehenä. Tämäkin on syytä muistaa näin itsenäisyytemme 70-vuotisjuhlavuonna! Varsinkin vaasalaisten.

Topelius tuli

Onhan meillä tuossa kirkon tuntumassa Sakari Topeliuksen patsas ja hän on ollut monessa mukana Vaasan asioissa. Se kolmas lapsi siinä patsaassa, haltijatar, on Topeliuksen tytär nimeltään Mielikki!

No, äijä kuuli Uudessakaarlepyyssä palosta, lähti Vaasaan tutustumaan tuhoon ja lähetti silloiseen Helsingfors Tidningarna-lehteen surkean kuvauksen `Vaasan Raunioilta`. `Kaikki ovat paenneet ja leiriytyneet läheiselle Palosaarelle ja kyliin. Jumala ja myötätuntoiset kansalaiset auttakoon Vaasaa…

Jo palon jälkeisenä päivänä elokuun 4:ntenä tuli Pietarsaaresta yksitoista hevoskuormaa ruokaa kaupunkilaisille, joilta tosiaan oli kaikki mennyt, myös ruokavarastot. Viipurista, Helsingistä ja Uumajasta tuli puhdasta rahaa. Nikolai I:n sivuadjutantti toimitti vaasalaisille Nikolain omia käteisvaroja peräti 5.000 ruplaa. Nikolai oli ankara ja autoritäärinen hallitsija ja tämä paroni Fredericksz sai varmaan käyttää kaikkien kaunopuheisuutensa ruplien saamiseksi. Avustusrahoista oli tarkka kirjanpito ja joka raha kuitattiin nimikirjoituksella. Tämä pitkä vaasalaisten avustusluettelo on tänä päivänä Suomen Valtion arkistossa, löytyisiköhän sieltä esi-isän kuittaus?

Alexander Armfelt

Hän oli kuuluisan Gustaf Mauritz`in poika ja ministerivaltiosihteeri, kreivi. Hän oli aikansa hovimies ja diplomaatti ja hänellä oli suuri vaikutusvalta keisari Nikolaihin. Suomi sai määrärahoja hänen ansiostaan eikä `venäläinen välikausi` ollut kovin nöyryyttävää aikaa. -Olen sanonut Hänen Majesteetilleen kaiken mikä on tarpeellista tässä asiassa (Vaasan palo siis), Armfelt kirjoitti kuvernööri Federleylle.

Keisari käskikin hänet heti matkustamaan Vaasaan tutustumaan tilanteeseen. Hän tuli heti tänne jo elokuussa. Koulut siirrettiin aluksi Uuteenkaarlepyyhyn ja Pietarsaareen. Uusi tyttökoulu piti avata palovuoden syksyllä v. 1852 ja sekin siirrettiin heti Pietarsaareen. Venäläinen sotaväki asutettiin lähikyliin ihmisten pariin, eikä tämä suinkaan lisännyt sopua. No, sitten meille kasvoi tämä uusi ja uljas Vaasa, se onkin jo taas toinen tarina…

Peku Haapalinna

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Kun Vaasa paloi appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: 140 lasta KIrkkopuistikko 6:ssa

$
0
0

Tässä talossa osoitteessa Kirkkopuistikko 6 asui v. 1957 peräti 140 lasta. Jutun kertoi vanha vaasalainen, joka itse muutti perheineen taloon juuri kyseisenä valmistusvuonna. Mikä mahtaa olla lapsiluvultaan suurin talo Vaasan keskustassa tänään?

Lapsia oli paljon
Vielä kuusikymmenluvun puolivälin tietämissä Vaasan keskustassa asui paljon lapsiperheitä, Jotkut tietyt talot sekä alueet olivat tunnettuja isoista lapsuluvuistaan. Tällaisia olivat mm. Puolustusvoimien asuintalot Raastuvankadulla. Lisäksi asuinalueista mm. Omakotialue tunnettiin suuresta lapsimäärästään.

Nyt jälkeenpäin ajatellen suuri joukko lapsia samassa talossa on täytynyt olla suuri henkinen rikkaus, vaikka varmasti joskus salamoi ja paukkui sekä vanhempien että lasten ja varsinkin lasten vanhempien välillä. Kavereiden suuri määrä lisäsi kuitenkin turvallisuuden tunnetta ja auttoi vanhempana muodostamaan turvaverkoston, jota ei enää välttämättä ole.

Lisäksi syntyi alueidentiteetti, jopa taloindentiteetti. Oli tärkeätä tietää mistä oli kotoisin. Mutta sitten kaikki muuttui. Lapset kasvoivat ja muuttivat pois lapsuudenkodeistaan. Vanhukset myivät isot asuntonsa ja muuttivat kaupungin laidalle ja tilalle muuttaneet nuoret parit eivät välttämättä hankkineet ensimmäisiksi lapsia kun muutakin hankittavaa oli.

Prekkaaminen ja puttaaminen
Viisi- ja kuusikymmenluvun muistavat osaavat kertoa huimia tarinoita lasten leikeistä, kaupunginosien välisistä ”sodista” ja seikkailuretkistä autiotaloihin ja tuntemattomiin kellareihin. Kaikki nämä tarinat pitäisi saada talteen. Samoin kuin lasten leikit.

1950-luvulla poikien suurimpia huveja oli heti maan paljastuttua lumen alta prekkkaaminen ja puttaaminen. Prekkaamista varten tarvittiin kiviseinä, jonka edessä oli sulaa maata. Markan kolikko iskettiin seinään ja seuraavaa joka oli vuorossa yritti iskeä oman kolikkonsa mahdollisimman lähelle ensimmäisen kolikkoa. Jos vaaksalla ylti ensimmäisen kolikkoon, sai sen omakseen.

Puttaaminen
Puttaaminen taas oli sitä, että maahan piirrettiin ympyrä, jonka keskelle laitettiin tikku. Sitten vain heittämään kolikkoa mahdollisimman lähelle tikkua. Ensin tietysti sovittiin kuinka monta heittovuoroa heitetään. Se joka osui lähimmäksi tikkua sai kerätä kaikki tikun ympärillä olleet kolikot taskuunsa.

Rinttaaminen ja pallopelit
ttöjen huvia oli rinttaaminen. Maahan piirrettiin ristikuvio neliöistä joka sitten rintattiin eli hypittiin lävitse monimutkaisten sääntöjen mukaan. Apuna käytettiin mm. kiveä. Muita tyttöjen leikkejä olivat mm. twist eli jalkojen ympärille venytetty kumilanka ja sen kanssa leikkiminen sekä erilaiset naruleikit. Yhdessä talon tai alueen lapset pelasivat neljäämaalia, kukkulan kuningasta ja monia muita leikkejä.

Reekaaminen ja plomaus
Varsinkin näin keväällä poikien hupia oli reekaaminen. Reekaaminen tarkoitti sitä, että misä vain oli isoja vesialtaita, sinne rakennettiin lautta, jolla sitten reekattiin eli seilattiin.. Lautalta putoamista kutsuttiin plomaukseksi. Myöhemmin keväällä sen jälkeen kun miehet olivat ryhtyneet kunnostamaan veneitä, syntyi kupariputken pätkiä, joista saattoi valmistaa tussarin.

The post Näe syvemmälle Vaasaan: 140 lasta KIrkkopuistikko 6:ssa appeared first on Vaasalaisia.info.


Näe syvemmälle Vaasaan: Liiteri oli muutakin kuin varasto

$
0
0

Jos olisin runoilija, niin kirjoittaisin runon liiteristä. Liiteri oli minun lapsuuteni aarreaitta Palosaaren Tehtaankadulla. Liiterissä oli pieni höyläpenkki ja ruuvipenkki. Siellä oli sahapukki ja halkopölkky.

Seinällä oli työkaluja: poria, talttoja, kairoja, hohtimet, sorkkarauta, pistosaha ja pokasaha. Joksyksyinen urakka oli järjestää klapit hyvään järjestykseen, koska sillatavoin syntyi tilaa muillekin toimille ellei sitten liiterissä ollut omaa klapivarastoa.

Liiteri oli miesten maailma. Lapsuuden hienoimpia kokemuksia oli kuunnealla vanhoja miehiä, jotka väänsivät tarinaa veneen moottolreista, no, viinasta, ja aiheista, jotka saivat nuoren pojan korvat punottamaan. Liiteri oli puutalokaupungin Sampo ja Eldorado. Kaikki samassa harvoista laudoista kyhätyssä rakennukessa.

Hyysikkä

Yleensä samassa rakennuksessa kuin liiteri, oli myös hyysikkä tai huusikka ja puuliiteri ja joskus vielä romuvarasto. Meillä huussi oli viisireikäinen lisättynä lastenreijällä. Istuintasosta oli varmasti 3 metriä paskaruuman pintaan. Talvella kakka jäätyi korkeaksi torniksi.

Huusikän alta ei saanut kurkistaa jos joku oli asialla. Siitä olisi seurauksena näärännäppyjä. Keväisin isoisäni lapioi tuoretta ”sitä ittiänsä” viinimarjapensaiden juurille ja marjat kukoisti. Tosin sonta poltti kaiken muun kasvillisuuden marjapensaiden juurelta.

Liiterin takana oli laskitynnyri ja tuhkatynnyri. Laskitynnyrin tyhjeansi ”Storgärdin hulluveli” hevosen vetämällä lavalla, jonka kyydissa oli mukava matkustaa pitkin Palosaarta. Haju tarttui tietysti vaatteisiin ja kerrankin en ollut edsesä päässyt kapuamaan Tehtaankatu 16 toiseen keroksen, missä asuimme kun äiti jo huuti, että olet taas kiikkunu Stärgordin kärryilllä.

Klapivarasto

Varsin tärkeä osa liiteriä oli klapivarsto. Sen tärkeimmät esineet olivat sahapukki ja klapipölkky. Joillakin oli varaa jopa sirkkeliin. Yleensä sirkkeli vuokratiin joko miehen kanssa tai ilman. Sirklaus oli aina tapahatuma, johon tarvirttiin koko perhe. Osa syötti halkoja sirkkeliin, osa pilkkoi klapeja ja osa kantoi ne liiteriin. Puut saatiin joko omasta metsästä tai sukulaisilta tai sitten ne ostettiin halkoliikkeestä, joita Vaasassa oli muutama. Viimesin taisi olla pystyssä vielä 70-luvun lopussa. Muistan olleeni tekemässä juttua Raviradan takana olleesta Rättien halkoliikkeestä?

Millaisi muistoja Sinulla on liiteristä?

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Liiteri oli muutakin kuin varasto appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Venny – Palosaaren kuvaaja ja ihminaen

$
0
0

Venny Selma Sylvia Kontturi, 20. toukokuuta 1913 Vaasa4. maaliskuuta 1981 Helsinki  Venny Kontturille on pystytetty Palosaarelle Onkilahden rantapuistoon taiteilija Marita Perttulan suunnittelema muistomerkki Elämän tie.

-Venny ei dii­vaillut. Minusta tuntuu että hän karsi pois kaiken sellaisen, millä monet nykyiset kirjailijat yrittävät tehdä itsensä “suuriksi”. Venny oli kirjaili­jana suhteellisuudentajuinen ja tosi, kirjoitti Jorma Ojaharju 1998.

Kontturin kirjojen vastaanotto ei aina sujunut kirjailijan mielen mukaan. Kontturi kirjoitti kollegalleen Jorma Ojaharjulle 13. 2. 1973:

– ”Naapurin akat ovat haarniskoituna minua vastaan. Suutuksissa niin pirusti, että en tiedä enää mihin päin katsoa kun vastaan tullaan. Saatanoivat suorastaan niissä tunnelmissa, että jokainen akka uskoo koikkelehtivansa kirjani sivuilla ja tulleensa paljastetuksi. Kuitenkin asia on siten, että sivut täyt­tyvät pääasiassa minun omista toilauksistani, syntien jakoa vain on ta­pahtunut, ettei kaikki tekemisen sentään yhden akan kontolla ole. Muu­ten erinomaisen kummallinen asia, millä oikeudella jokainen kuvittelee päässeensä romaanin sankariksi”

Männistön Muori
”Hyvin huomattava vaasalainen oli kirjailija Venny Kontturi, Vaasa-lehden rakastettu pakinoitsija “Männistön muori” ja suosittu radiopa­kinoitsija, joka asui Onkilahdenkatu 7 Palosaarella.

Hänen romaanejaan ovat “Ruukinkuja”, “Kankurikello’, “Paperi-kengät” ja “Karikkoiset vuodet” sekä “Ehtoomaisemat”.

-Venny ei dii­vaillut. Minusta tuntuu että hän karsi pois kaiken sellaisen, millä monet nykyiset kirjailijat yrittävät tehdä itsensä “suuriksi”. Venny oli kirjaili­jana suhteellisuudentajuinen ja tosi, kirjoittaa Jorma Ojaharju

Älä poika solvaa

Kun joskus radikalismin hurmioissa 60-luvulla nälvin Vennyä siitä, että hän kirjoittaa Vaasa-lehteen, hän suutahti ja sanoi:

-Älä sinä, poika, solvaa mun leipäpuutani. Ja hän kertoi, että silloin kun oli ollut hyvin vaikeata, oli nimeno­maan pakinoista saatavien suolarahojen vakituisuus pelastanut per­heen.

Toistakymmentä vuotta sitten kirjoitin Vennylle ja kyselin oliko hän kirjoittanut vuoden 18 tapahtumista Vaasassa. Ja hän vastasi heti.

Ruukinkujassa” hän oli niitä aikoja käsitellyt, mutta ei mitenkään laaja-alaisemmin. Hän yllytti minua kirjoittamaan niistä ajoista. Ja niinhän minä olin jo tehnytkin. Perustaa, pohjapiirrustusta ja rakennet­ta olin hahmotellut ja tekstiäkin oli jo jonkinverran.

Tuossa kirjeessään, joka on päivätty 13.2. 1973 Venny kertoo kirjai­jan roolista ymmartamattöman yhteison keskellä:

Täällä Pohjanmaalla on ihminen joka kirjoittaa, pirun yksin. Ei ke­tään joitten kanssa keskustelisi silloin kun panee siltä paikalta. Ehkä sii­hen vaikuttaa sekin että alan jo olla hiukan yli-ikäinen.

Ruotsinkielisiä kirjantekijöitä täällä päin on, mutta suomalaiset ovat sinun tavaliasi pyyhkäisseet lakeuden tomut jaloistaan ja siirtyneet väljemmille vesille, siinä mielessä mitä kirjoittamiseen tulee. Eihän täällä oikeastaan saisi puhua muusta kuin perinteistä, ollaan siihen sorttiin tekohurskaita. Jos uskaltaa sanoa vähänkin, heti saa sontaryöpyn silmilleen. Vaikeaa on..”

Kunnon sotamies Salovaara

Maalarimestari Olavi Salovaara tapasi käydä kylässä Vennyn mökin yläkerrassa. Olavi on kasvanut vanha rouva (Toini)  Rimpilän hoivissa, eivätkä lapsuuden aikaiset siteet olleet katkenneet.

Venny kertoi että Salovaara oli ollut samalla rintamalohkolla kuin hänen miesvainajansa Eero silloin, kun idän jättiläiselle piti pistää kam­poihin. Ja Eeron mukaan oli Salovaara ollut täysin Svejkiin verrattava sotilas.

Samalla tavalla kujetta täynnä. Jaroslaw Hasekin maailman-kuulun romaanin sankari Josef Svejk toteutti saamansa käskyt kirjai­mellisesti ja sai näin niiden järjettömyyden selvemmin esiin. Svejk oli huono sotilas, koska teki täsmälleen niin kuin käskettiin. Rokka oli hy­vä sotilas, koska toimi niin kuin piti. Venny lopettaa kirjeensä väärentä­mättömään, itselleen ominaiseen tapaan.

Pohjalaiset ottaa noukkaansa

Joopa joo. Myrskytuuli ikkunain takana ja vetoinen viileys sisäpuo­lella. Koko mökki huojahtelee poforttien kynsissä ja öljyä nielevä ka­miina kamarin nurkassa huokuu kuin hengästyneenä. Se on kuin poh­jaton, syö kymppejä kuin mikä (…) Lue edellisen viikon Annasta mun haastatteluni. Siitäkin on pyhä pohjanmaa loukkaantunut”.

Tuotannosta

Venny Kontturi julkaisi esikoisromaaninsa Ruukinkuja vuonna 1967. Omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä teos kertoo työläisperheen tyttären Viiran lapsuusvuosista Palosaaren Ruukinkujalla, puuvillatehtaan miljöössä. Herkullisena ja värikkäänä kirjassa avautuu näkymä tehtaalaisten arkeen, kujan ihmisten kohtaloihin ja vuosisadan alun yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Romaani sai jatkoa seuraavina vuosina, ja niin syntyi Viira-tytön elämästä kertova Palosaari-sarja.

Toinen romaani Kankurikello (1969) kuvaa nuoren Viiran vuosia puuvillatehtaalla ja myöhemmin kenkätehtaalla. Karikkoiset vuodet (1970) kertoo Viiran avioliitosta Paten kanssa ja lasten syntymästä. Paperikengät (1977) kertoo Viiran elämästä jatkosodan ajan Vaasassa ja uuden rakkauden, Ekin, löytymisestä.

Romaanissaan Ehtoomaisemat (1972) Venny Kontturi katselee elämää vanhenevan naisen kypsällä viisaudella ja kertoo ajasta, jolloin lapset ovat jo lähteneet kotoa. Vuonna 1978 ilmestyi Kontturin toinen pakinakokoelma Neliskanttista. Kirjailijan tytär Iiris Ekola on julkaissut Venny Kontturin kirjallisesta jäämistöstä kootun runo- ja pakinakokoelman Valon ja varjon välkettä (2007).

Venny Kontturi kirjoitti myös näyttämölle: hänen näytelmänsä Ulukomaan vierahia esitettiin Vaasan kaupunginteatterissa (1973). Hän kirjoitti myös osia teatterin paikallisaiheiseen Vaasan hymy –revyyhyn (1980) ja TV-näytelmän Martta (1979).

Venny Kontturille on pystytetty Palosaarelle Onkilahden rantapuistoon taiteilija Marita Perttulan suunnittelema muistomerkki Elämän tie.

Pakinoita ja kisällilauluja

Kirjallinen lahjakkuus ilmeni jo kouluvuosina. Vennyllä oli voimakas mielikuvitus, hän oli hyvä kirjoittaja ja ahkera ja kyltymätön lukija – sittenkin, vaikka uskonnollisessa lapsuudenkodissa romaanien lukemista pidettiin maailmallisena turhuutena.

Kirjailijauransa Venny Kontturi aloitti kirjoittamalla pakinoita. Merkittävä osa hänen alkuvaiheen tuotantoaan olivat erilaiset työväenliikkeen tapahtumiin kirjoitetut tekstit. Aluksi hän kirjoitti työväenlehteen Kansan Ääneen nimimerkillä Selman tytär.

Myöhemmin hän siirtyi Vaasa-lehteen, jossa koko maakunta sai vuosikymmenien ajan lukea hänen Männistön muorin nimimerkillä kirjoittamiaan murrepakinoita. Niissä hän tarkasteli ajan ilmiöitä ja pohjalaista elämänmenoa terävästi ja rehevän humoristisesti.

Venny Kontturin kynästä lähtivät myös monet kronikat, runot ja laulut, joita hän pyynnöstä kirjoitti erilaisiin tilaisuuksiin. Venny oli myös valloittava ja lahjakas esiintyjä ja hän esittikin itse pakinoitaan mm. Yleisradiossa, saaden siten laajempaakin tunnettuutta.

Lukuiset radioesiintymiset ja TV-haastattelut nostivat pohjalaiskirjailijan valtakunnan julkisuuteen ja kiinnostavaksi kulttuuripersoonaksi. Ensimmäinen pakinakokoelma Passaasko tituleerata ilmestyi v. 1964. Myöhemmin Venny Kontturi kirjoitti pakinoita myös Anna-aikakauslehdessä nimimerkillä Isoäiti.

Kirsi Sand
Vaasan kaupungintetteri

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Venny – Palosaaren kuvaaja ja ihminaen appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Wickströmit ja Viraapelit

$
0
0

14 moottoritehdasta

Vaasan Puuvillatehtaan korjaamossa, Rahkolan levyteollisuustehtaassa sekä monissa muissa vaasalaisissa verstaissa ja konepajoissa valmistui viime vuosisadan ensimmäisinä vuosikymmeninä useita kymmeniä, ehkä satoja omatekoisia viraapeleja tai firaappeleja teollisten moottoreiden lisäksi.

Moottoritehtaita toimi Vaasassa  neljätoista vuodesta 1901 alkaen 1970-luvulle. Vaasan Auto- ja Moottorimuseossa on esilla runsasti vaasalaisia moottoreita.

Viraapeli oli alun pitäen Puuvillatehtaan korjaamossa luvan kanssa tehty omatekoinen veneenmoottori, mutta ajan myötä siitä tuli nimi kaikille omatekoisille tai itse viritellyille vaasalaisille veneen moottoreille.

Viraapelillä oli myös suuri sosiaalinen merkitys. Tuohon aikaan vuosisadan alussa pihassa kuin pihassa oli liiteri ja liiterin yhteydessä aina jonkinlainen tila värkkäämistä varten.

Palosaarelaisten miesten tyypillisin asento olikin kädet taskussa seurata, kun joku teki jotain tai sitten puolikumarassa asenossa neuvoja jakaen. Vaasa oli aina 1970-luvulle päiviimme venemoottorikaupunki.

Moottoritehtaita on Vaasassa toiminut neljätoista vuodesta 1901 alkaen 1970-luvulle.

1920 perustettiin Suomen Moottoritehdas ja se oli aluksi kaupungin sydämessä Pitkälläkadulla. Sen jälkeen syntyi muitakin yrityksiä, jotka eivät olleet enää sidottuina rantaan, kertoo aiheesta Marakatteja ja kissanpäitä – vaasalaisten moottoritehtaiden tarina -kirjan kirjoittanut Rauno Grönbacka.

Työolot olivat karut tuohon aikaan erityisesti moottoritehtaiden valimoissa. Ne olivat pahimpia paikkoja, kun oli pölyä ja katkua. Suomen moottoritehtaasta kerrotaan, että lähitalojen naisväki ei pessyt pyykkiä niinä päivinä, kun tehtaalla oli valu käynnissä. Se pöllysi savua niin, että pyykin sai pestä uudelleen.

Vaasalaismoottoreilla on ollut monta lempinimeä, tietää Grönbacka.

Ehkä tunnetuin lempinimi vaasalaisille moottoreille on marakatti, joka on Suomen moottoritehtaan pieni ja vähäkulutuksinen moottori. Yritin haastatteluilla selvittää, mistä nimi tuli, mutta se ei selvinnyt. Se perustui ehkä luotettavuuteen; se kieppui ja kieppui kuin marakatti sirkuksessa eli toimi ja toimi huonoissakin olosuhteissa ja huonollakin polttoaineella, Grönbacka arvelee Yle Pohjanmaan haastattelussa.

-Wikströmin tehtaalla yksi vanhempi malli oli Hinkkidinkki ja tehtaan viimeinen moottorityyppi tunnettiin ainakin tehtaalla nimellä Sputnik. Vaasan puuvillatehtaan konepajalla valmistettiin erästä Regal -moottorin kopiota, joka tunnetaan nimellä Sahapukki, mutta enää ei tiedetä, mistä se juontaa juurensa, Rauno Grönbacka listaa.

Kaikkien lempinimien alkuperä ei ole enää selvinnyt, mutta osa tiedetään.

Vaasan Puuvillatehtaan konepaja valmisti erikoista moottoria, jossa kampikammio on ylhäällä ja mäntä liikkuu alaspäin. Se sai nimen kissanpää. Ei varmasti tiedetä miksi, mutta on päätelty, että niitä on sellaisia malleja, joissa on voitelukupit kampikammion molemmilla puolilla ja sehän silloin vaikuttaa, että on kuin pyöreä kissan päälaki ja korvina voitelukupit, Grönbacka sanoo.

Vanhat juuret

Vaasan herrasväki, lähinnä suomenruotsalainen ylä- keskiluokka on viettänyt villaelämää aina 1800-luvun loppupuolelta saakka. Työväestön keskuudessa huvilaelämä yleistyi vasta 1950-luvulta lähtien. Useimmiten huvilan hankkimista edelsi veneen hankkiminen. Vene oli useimmiten ns. fiskarimallia tai sitten puolitäkätty avovene. Moottorina usein aito ”Wickströmmi” tai Olympia, mutta moottori saattoi olla myös ”Viraapeli”.

Lähteet:

Rauno Grönbacka

MARAKATTEJA JA KISSANPÄITÄ : VAASALAISTEN MOOTTORITEHTAIDEN TARINA

Ja Vaasapedia

Tapio Parkkari

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Wickströmit ja Viraapelit appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Hotelli Astorilla on värikäs historia

$
0
0

Hotel Astor sijaitsee keskellä Vaasaa rautatieasemaa vastapäätä. Kauppatori, ostoskeskukset ja teatteri ovat vain kulman takana. Hotel Astor oli 100 vuotta sitten voikauppias Laurellin asunto. Tänään Astor on yksityisomistuksessa oleva pieni ja kodikas hotelli keskellä kaupunkia.

 Hotellissa on pieni aula ja metsästyshenkinen baari. Baarin yhteydessä on kodikas kirjasto jonne vieraat ovat tervetulleita lukemaan kirjoja tai tulostamaan matkalippuja vieraspäätteeltä tai järjestämään kokouksia.. 

Hotelli Astorin brunssi on monissa arvioissa rankattu yhdeksi Suomen parhaista. Pöydät notkuvat muun muassa suolaisista piirakoista, voileivistä, amerikkalaisista pannukakuista ja muffinseista. Isoon nälkään saatavilla on pyttipannua ja erilaisia kiusauksia. Brunssin koostumus vaihtelee.

Kaikki 42 huonetta ovat yksilöllisesti sisustettu ja erinäköisiä. Hotellissa toimii laajakaistaliittymä, joka on maksuton asiakkaille. Monessa huoneessa myös oma sauna (superior huone).

Hotel Astor yli 100 vuotta

Yli satavuotiaalla hotelli Astorilla on värikäs historia. Vuonna 1940 sirpalepommi räjähti hotellin kulmassa. Ikkunat lensivät ulos, mutta hotelli pysyi paikallaan. Vaasalaisen urbaanileagendan mukaan jatkosodan aikaina vuosina 1941-1944 Hotel Astorin kellarissa oli saksalaisten salakuuntelu- ja vakoilukeskus.

Toisen version mukaan vakoilukeskus olisi sijainnut Astorin vintillä. Todistamattoman urbaanilegendan mukaan vakoilukeskusta johti tanskalainen, natsi ja vakoilija Thorolf Kyrre, ainakin sen käynnistämisvaiheessa.

Trorolf Kyrre

Thoralf Kyrre, 191327. marraskuuta 1960 Kööpenhamina, Tanska, oli tanskalainen diplomi-insinööri, joka oli mukana saksalaisten Sonderkommando Nord -vakoiluoperaatiossa Suomessa vuosina 1944–1945.

Kyrre suoritti jatkosodan aikana erilaisia toimeksiantoja Arno Anthonin johtamalla Valpolle; hän muun muassa asensi salakuuntelulaitteet Valpon Ratakadun päämajassa oleviin pidätysselleihin ja oli mukana kehittämässä puhelimeen liitettävän kuuntelulaitteen, jolla saattoi kuunnella mitä puhelimen lähistöllä puhuttiin. Tätä laitetta Valpo käytti oppositioainesten kotien salakuunteluun.

Kyrre perusti aselevon jälkeen 1944 Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevan työpaikkansa Helvarin radiotehtaan ullakkotiloihin salaisen radioaseman, jolla lähetettiin Suomessa toimivien saksalaisten agenttien raportteja Saksaan. Radioaseman antennit eivät herättäneet huomiota koska radiotehtaan katolla oli paljon muitakin antenneja.

Kyrre surmattiin hämärissä oloissa marraskuussa 1960 kesähuvilallaan Gladsaxessa Kööpenhaminan lähellä. Lindforsin ja Rislakin (1978) mukaan murhan syyksi esitetty väite Kyrren homoseksuaalisuudesta oli tekaistu ja todellisen syyn peittelyä. (Wikipaedia(

Taistolaiskausi

1960-ja 70-lukujen vaihteessa, kiihkeimpänä taistolaisaikana, Astoria kutsuttiin taiteilijaravintolaksi, joka johtui siitä että kaupungin kuvataiteailijat ja teatterilaiset kokoontuivat siellä. Teatterilaiset varasivat itselleen peräseinällä olevan pitkän pöydän ja sivupöydät olivat kuvataiteilijoita varten. Keskellä salia oli homopöytä, joka sekin oli joka ilta miehitetty. Astorin teatterilaisten pöydässä istui usein myös toimittajia ja siellä käytiin kiihkeitä keskusteluja politiikasta ja taiteesta.

Kun hotelli sitten vaihtoi omistajaa, uusi omistaja karkoitti ensimmäisenä homot ja sen jälkeen lähti teatterilaiset ja sitten kuvataitelijat ja sitten uusi omistaja.

Astorista romaani

Hotel Astor on myös päätynyt romaanin tapahtumien näyttämöksi. Eletään 1950-luvun alkua. Mustalaisruhtinattaren nimeä kantava tarjoilijatar Czarda Komia, alkujaan Maja Sankmark, ostaa liikekumppaninsa kanssa vaasalaisen hotelli Waldorfin (Astor) Romaanissa 11-vuotias Tinka nimeää hotellin Hotelli Kaipaukseksi. Tinka viihtyy huonosti koulussa, mutta sitäkin paremmin mielikuvituksen ja tarinoiden maailmassa.

Pirkko Lindbergin romaanin Hotelli Kaipaus on suomentanut Saara Villa. Romaanin ruotsinkielinen nimi on Hotell Hemlängtan. Schildts 2010. 

Aki Kaurismäen tehdessä Vaasa-aiheista elokuvaa vuonna 1985 hän asui filmiryhmineen Hotel Astorissa. Tänään Hotel Astor on yksi maamme viihtyisimmistä pienistä ja intiimeistä hotelleista.

Vaasalainen Marjatta Ripsaluoma eli nimimerkki Ripsa muistealee elävästi Astoria:

Hotelli Astor oli hieno. Se oli oikeasti hieno. Siinä ei ollut tupakanpolttamaa Seurahuonetta muistuttavaa nuhruisuutta lainkaan. En juuri ollut yötä Vaasassa, koska junalla pääsi silloin vielä myöhäänkin kotiin, Seinäjoen kautta.

En tuntenut kaupungista muuta kuin Astorin. Se oli 1980-luvun puolivälissä taiteilijakapakka. Meillä oli kokous jossain kabinetissa ja sen jälkeen tutustuttiin moniin paikallisiin ihmisiin. Tunsin ehdottoman maalaisena joutuneeni väärään paikkaan: toisen kerroksen ravintolassa oli ikkunoissa paksut samettiverhot, hyviä tauluja seinillä, hienot huonekalut, kaikki. Silti hämmentävästi tapaamamme vaasalaiset taiteilijat, näyttelijät ja muusikot vaikuttivat aivan samanlaiselta porukalta kuin missä tahansa kaupungissa taiteilijaväki tuntuu.

Ei ollut puheessa yhtään eroa verrattuna Helsingin Kosmoksen puheisiin. Ideoita tuli tulvimalla ja minä kirjasin niitä ylös senkun kerkisin. Tajusin heti että Astorin porukka oli sellaista, joka todella tekisi juttuja lehteen ja joka oli sitä paitsi oikeasti kiinnostunut siitä, mitä olimme saaneet aikaan.

Se oli vielä hämmentävämpää, koska maakunnassa kulttuuriväki oli hajallaan ja yhteyttä pidettiin postitse ja puhelimitse. En usko että maakunnassa lehteä oikeastaan edes lehdeksi noteerattiin n.k. paremmissa piireissä. Ei kyllä varmaan Vaasassakaan. Täältä ei mistään saa ostaakseen kulttuurilehtiä ja kirjakauppakin on täynnä krääsää.

Astor oli aikamoinen mysteeri paikaksi verrattuna Seurahuoneeseen. Junassa päädyttiin siihen, että eivät ruotsalaiset noin hienoja voi olla, joten interiöörin täytyy olla peräisin tsaarin ajalta. Minua jäi mietityttämään ruotsalaisten osuus. Siis suomenruotsalaisten, tässä tapauksessa Vaasan ruotsalaisten. On heissä täytynyt olla rikkaita, jotka ovat voineet rakentaa noin kauniin talon.

Sitten tapahtui keikaus. Astor myytiin. Koko se kaunis sisustus pilattiin, mitään ei jäänyt jäljelle. Ulkokuori on jonkun ulkomaan renessanssiajan talon kopio tai jäljitelmä, mutta ehdin nähdä että Vaasassa oli muitakin.” hienoja taloja. Sen sijaan Astorin sisäpuoli muuttui niin tyystin, että emme enää voineet kokoontua siellä. Lehtikin loppui ilmestymästä, joten se siitä.

Sitten tuli Vaasaan muutto, oikeastaan ensimmäinen tutustuminen kaupunkiin vähän tarkemmin. Kulttuuriväki oli hajallaan Astorin muutoksen jälkeen. Me emme kyenneet menemään muuttuneeseen ravintolaan, se olisi tuntunut jotenkin pyhäinhäväistykseltä.

Tinka tutki ruokalistaa päätään pudistellen. Hän inhosi porsaankyljyksiä yhtä paljon kuin palttua ja verilettuja. Czarda kohotti katseensa Iltaan. ”Me taidamme elää herroiksi ja ottaa oskarinleikkeen kumpikin”, hän vilkaisi Tinkaa, ”tiedän että bearnaisekastikkeesta sinä ainakin pidät…”

Tässä on sitaatti Pirkko Lindbergin kirjasta Hotelli Kaipaus (suom. Saara Villa, Schildts 2010). Tuollaisia ruokia pieni tyttö sai kirjan hotellissa, joka muistuttaa mitä suurimmassa määrin Astoria ja sijaitsee asemaa vastapäätä Vaasan kaupungissa. Samoihin aikoihin minä kulkea lampsin Seinäjoen kansakoulusta kotia kohti maitopullossa klimppistä kauravelliä, joka oli ollut päivän ateria ja jota en kyennyt syömään. Tyhjensin pullon vaivihkaa jalkakäytävän viereiseen ojaan.

Koska kotonakin oli lähinnä klimppistä mannavelliä, niin olin niihin aikoihin lopettanut syömisen oikeastaan kokonaan. Kirjan tapahtumat olivat joskus 50-luvun alkua ja silloin minä aloitin kouluni. Kirjan Tinka eli Katinka oli vanhempi kuin minä. Hän muisti Vaasan pommitukset.

https://ripsaluoma.blogspot.com/2011/12/hieno-paikka.html

´´

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Hotelli Astorilla on värikäs historia appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Rantakatu 14, enemmän kuin osoite

$
0
0

Rantakatu 14 enenmän kuin pelkkä osoite

Talohistoriikit ovat kiinteä osa kaupunkikulttuuria. Vaasassa monilla taloilla tai taloryhmillä on ja oli omat nimensä. Oli Kapernaumi, Betlehem,Wiikin Tivoli, Hotelli Hilton ja monta muuta. Tässä Veikko Partasen muisteltamat Rantakatu 14:sta. Kuva 1950-luv un puolivälistä. Alkuperäinen ku

Keväällä 2001 kokoontui neljä kaveria kahvittelemaan ja muistelemaan menneitä ja yhteisiä kokemuksia asumisesta ja elämisestä lapsena ja nuorena Asunto-osakeyhtiö Rantakatu 14:ssa ja yleensäkin 1950 – 60–lukujen Vaasassa.

Seurauksena tapaamisesta oli iloisen jälleennäkemisen lisäksi pari tuntia ääninauhaa sekä runsaasti muistiinpanoja. Paljon oli muistoja ja aina joku muisti seikan sieltä ja toinen tuolta.

Muistot ovat kaikkien yhteisiä, asioiden koostamisen ja puhtaaksikirjoittamisen suoritti Veikko Partanen talon 50-vuotisjuhlavuonna keväällä 2002.

Keväällä 2012 – talon 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi – Veikko Partanen uudelleenmuokkasi tekstiä sekä saattoi sen sähköiseen muotoon.

Veikko Partanen ja kolmipyörä 1950-luvun alussa.

40-50 lasta samassa talossa

Me neljä kaveria muutimme vanhempinemme ja sisaruksinemme muutaman vuoden ikäisinä taloon sen valmistuttua kesällä 1952. Laskelmiemme mukaan talossa asui siihen aikaan peräti 40 – 50 samaan ikäluokkaan kuuluvaa lasta.

Kukin miestä asui talossa parisen vuosikymmentä, osapuilleen 1970–luvun alkuun asti. Tämän jälkeen vanhempamme jatkoivat asumistaan talossa vuosikausia. Vuonna 2012 yksi meistä asuu edelleen talossa puolisonsa kanssa. Meidän kaikkien siteet taloon ja sen ympäristöön ovat siis varsin vahvat.

Seuraavassa on kuvattu lasten ja nuorten elämää, leikkejä, harrastuksia ja ”tempauksia” 1950 – 60–lukujen Vaasassa, erityisesti Rantakatu 14:ssa ja sen lähiympäristössä, sellaisena kuin me, nyt (v. 2002) noin viisikymppiset ”pojat” sen muistamme.

Yleistä talosta ja sen lähiympäristöstä

Taloon muuttaessamme toisesta maailmansodasta ei ollut kulunut montaakaan vuotta ja kaikesta – myös leluista ja urheiluvälineistä – oli puutetta. Tätä me lapsina emme varmaankaan aina oikein ymmärtäneet. Suomessa elettiin voimakasta jälleenrakennusvaihetta ja maksettiin sotakorvauksia. Aineellista puutetta korvasivat osaltaan luja usko tulevaisuuteen sekä yhteisöllisyyden ja yhteistyön henki.

Lapsilla ja nuorilla ei kotipiirin ulkopuolisia harrastuksia juurikaan tuohon aikaan ollut. Radiota kuunneltiin ahkerasti ja hartaasti. Televisiota, videoita, stereoita ei vielä ollut, tietokoneesta puhumattakaan. Radiokuunnelmat, kuten Baskervillen koira, Harry Lime – kolmas mies, Paul Cox sekä Pekka Lipposen seikkailut tulivat tutuiksi. Urheilulähetyksiä kuunneltiin Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen selostamina, Markus-setä kertoi satuja ja kehotti syömään kaurapuuroa.

Kotitalomme oli lähialueen ainoa isompi kerrostalo, ympärillä oli vanhempia kivitaloja sekä puutaloja pihoineen, ulkorakennuksineen ja puutarhoineen. Talon edessä olivat laajat puistoalueet sekä merenranta veneineen ja laitureineen. Talon takapuolella oli iso piha ja palokatu. Räätälinsaari, Hietasaari ja Vaskiluoto olivat lähellä. Ympäristö oli hyvin virikkeellinen ja tarjosi erinomaiset mahdollisuudet lapsille leikkiä, urheilla ja seikkailla. Itse talo vintteineen, kellareineen, rappukäytävineen, hisseineen, pannuhuoneineen ja pyörähuoneineen oli lapsille ja nuorille varsin mielenkiintoinen.

Lapsia kiinnostivat myös talossa olleet liikehuoneistot. A-rapun vieressä oli ”psykiatrin” vastaanotto ja sinne äidit veivät ongelmaisia tyttäriään saamaan ”hoitoa”. Vastaanotto ei toiminut kauaakaan: poliisit veivät valkotakkisen huijarin takinhelmat liehuen Mustalla Maijalla putkaan.

Myöhemmin samassa huoneistossa oli Marinin kellosepänliikkeen korjaamo. Sinne pääsi joskus kuuntelemaan miesten juttuja, jotka erityisesti tilipäivän tienoilla olivat jostain syystä tavallista vilkkaampia. B-rapun vieressä oli sekatavarakauppa Korsholms, myöhemmin Anva, joka oli ensimmäisiä itsepalvelumyymälöitä Vaasassa. Sieltä ostettiin lihat, maidot omaan ”hinkkiin”, leivät ja leikkeleet. Kahvit jauhettiin kaupassa ja paketista lapset saivat autojen keräilykuvia, jotka liimattiin albumiin.

Jos lapset sattuivat jostain saamaan taskurahaa, he ostivat alakerran sekatavarakaupasta nekkuja, tikkareita, nallekarkkeja tai kilosuklaata. Joskus sai jopa Siesta- tai DaCapo -patukan, Sulo – tai Figarol – pastillerirasian. Purukumit olivat isoja laattoja, joiden mukana tuli ”tatuointikuvia” tai senaikaisten näyttelijöiden tai iskelmälaulajien kuvia. Jos ei ollut rahaa, millä ostaa kaupasta makeisia, oli otettava makean nälkään kotoa jääkaapista salaa ylimääräinen pala vaaleata apteekin Jekovit –vitamiinisuklaata. Toy -purukumit, Marabou -suklaat, O´Boy –kaakaojuomat sekä banaanit ostettiin vauraammasta Ruotsista.

D-rapun vieressä oli Staufferin kemikalioliike, josta sai ostaa salmiakkia, oikein kirjevaa´alla punnittuna.

Saman rapun toisella puolella oli Vaasan Viljatukku. Kauppahuoneisto oli talon päädyssä ja huoneisto oli kesäisin auringonpaisteesta johtuen varsin kuuma; ulko-ovea pidettiin auki, huoneistosta tuprusi ulos vahva sikarin haju ja kadulle asti kuului äänekäs kaupankäyntiin liittyvä keskustelu. Puhelinlinjat eivät olleet siihen aikaan kovin hyvät.

Rantakatu 15 B:ssä, vieläkin paikallaan olevan kivitalon päädyssä, oli Vaasan Vapaapalokunnan paloasema. Harjoituksia oli mukava seurata ja vielä jännittävämpää oli hälytyksen tullessa: avomalliset paloautot lähtivät kellot soiden paloa sammuttamaan.

Rauhankadun ja Rantakadun kulmassa oli yleinen sauna. Lapsen silmin se oli hämyinen, jännittävä, ehkä hieman pelottavakin paikka, josta asiakkaat poistuivat joskus varsin hilpeällä tuulella. Saunasta levisi ympäristöön miellyttävä savun-, saippuan- sekä vihdansekainen tuoksu.

Rantakatu 13:ssa oli Mekano, jossa nokikasvoiset, mustahaalariset miehet työskentelivät metallin kimpussa. Vankilakin oli lähietäisyydellä. Siellä käytiin mm. korjauttamassa kenkiä.

Kesät

Pienempänä leikittiin kesäisin paljon pihalla. Kuten edellä todettiin, lapsia oli paljon, ja aina löytyi leikkikavereita hiekkalaatikolle tai keinumaan. Vähän isompana alkoivat pallopelit: jalkapallo ja pesäpallon muunnos ”neljä maalia”. Jalkapalloa pelattiin lähes joka päivä ja joukkueet saatiin aina kokoon. Pallot olivat isoja nahkapalloja ja kastuessaan ne olivat todella painavia. Joskus pallo sattui lentämään parvekkeelle asti ja se jouduttiin hakemaan sieltä, jopa ulkokautta kiipeämällä.

Yleisurheilua harrastettiin paljon. Pihalla hypittiin pituutta ja kolmiloikkaa, Korkeushyppy- ja seiväshyppytelineet tehtiin itse läheisiltä rakennustyömailta ”lainatuista” materiaaleista. Seipäinä käytettiin ensin raskaita metallitankoja, myöhemmin ostettiin Pallo-Palosta oikein bambuseipäät. Urheilukilpailuja järjestettiin usein, sopivia juoksuratoja löytyi puistosta.

Asvaltoidulla jalkakäytävällä ajeltiin kolmipyörillä ja potkulaudoilla, joillakin oli jopa polkuautot. Myöhemmin pyörät olivat isompia ja pihalla, jalkakäytävällä ja mäessä ajeltiin isolla joukolla hurjaa vauhtia. Pyörän haarukkaan laitetut pahvinpalat, ”räpätit”, pitivät kovaa ääntä.

Jossain vaiheessa muotiin tulivat leveät sarvet, ”jappisarvet”. Mitä leveämmät sarvet olivat, sitä kovempi kaveri. Pyörät olivat aina jostain rikki, olivathan ne useimmiten käytettyinä ostettuja. Mutteri tai ruuvi puuttui tai lokasuojat olivat rikki. Eniten ongelmia oli renkaiden kanssa, päällyskumit olivat usein kuluneita ja reikäisiä ja puhkesivat helposti. Renkaita yritettiin korjata kiertämällä niiden ympärille narua tai rautalankaa.

Vähitellen elämänpiiri laajeni ja aikaa vietettiin yhä enemmän rannassa. Siellä leikittiin pyykkilaiturilla ja erityisen hauskaa oli ajella kiskoilla kulkevilla laiturivaunuilla. Vaunuilla huvilanomistajat veivät tavaroita veneilleen ja saaristolaiset mm. Böljan – tai Bergö -nimisille, lähisaaristoon menevälle laivoille. Rannassa uitettiin kaarnalaivoja tai kaisloista tehtyjä lauttoja ja seikkailtiin laiturien alaisissa sokkeloissa. Joskus leikit olivat vaarallisiakin; kerran eräs tyttö oli hukkua, mutta onneksi hänet saatiin pelastettua naaraamalla. Kalahallin rakennuksessa oli heinävarasto, siellä oli hauskaa hypellä heinäpaalien päälle.

Joskus kuunneltiin kun pelastusarmeijan soittokunta, ”rälläkkä”, soitti ja kuoro lauloi puistossa. Ongella käytiin usein rannassa, matoja oli helppo löytää puistosta tai naapuritalojen puutarhoista. Saaliitkin olivat hyviä, etenkin nykyisen Faroksen kohdalla olleen viemärin läheisyydestä pyydettäessä! Näitä kaloja ei tietenkään käytetty ravinnoksi.

Talomme ympärille alkoi ilmestyä rakennustyömaita, jotka tarjosivat ehtymättömät mahdollisuudet lasten seikkailuille. Kallioiden räjäytysvaiheessa löytyi räjähdyspanosten sytytyslankaa, eriväristä muovilla päällystettyä metallilankaa, jolle aina löytyi käyttöä. Sitä kerättiin metrikaupalla ja joskus vain rehvasteltiin sillä, että kenellä sitä oli eniten. Lautoja ja nauloja kerättiin myös esimerkiksi puujalkojen tekoa varten. Rakennusvaiheessa leikki, juoksentelu ja kiipeily jatkuivat talon sokkeloissa ja kerroksissa, eikä se aina ollut kovin turvallista, näin jälkikäteen ajatellen.


Sisäsatamassa

Sisäsatamassa käytiin katsomassa junia ja keräämässä maissinjyviä, joita oli pudonnut maahan kuormaa purettaessa. Pop-cornia ei vielä silloin tunnettu, mutta jyviä käytettiin esimerkiksi ammuksina koiranputkista tehdyissä puhallusputkissa. Junanvaunuista löytyi myös lyijysinettejä, ”plommeja”, joita oli mukava laittaa kiskoille ja katsoa kuinka ne levisivät lituskoiksi levyiksi junan ajettua niiden päältä. Lyijylevyillä taas oli paljon erilaisia käyttötarkoituksia, esimerkiksi ongen painoina tai vain vaihtokaupan välineinä. Junanvaunuista saattoi myös löytää rikkikiisua, joka paloi hienolla sinertävällä liekillä.

Mutta eniten leikittiin kotitalon tuntumassa. Kaupan ikkunoiden edessä oli markiisit ja etenkin tytöt tapasivat heitellä erivärisiä kumipalloja markiisin päälle. Samaan aikaan he tekivät käsillään joitain liikkeitä, taputtivat käsiään selän takana ja edessä. Tämän leikin syvempi olemus on jäänyt pojille hieman epäselväksi. Tytöt harrastivat myös ”trinttaamista”: puistossa maahan piirrettiin kepillä tai asvalttiin liidulla ruudukko, jossa piti hyppiä ruudusta toiseen tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Puistossa tietenkin kiipeiltiin puissa ja leikittiin ”puukkomaata”, missä puukko heitettiin maahan piirrettyyn ruutuun ja yritettiin voittaa leikkikaverilta lisää maata. Hävinnyt oli se, joka ei enää mahtunut seisomaan omalla alueellaan.

Palokatu

Palokadulla leikittiin paljon. Kevään veneidenkunnostuksista oli jäänyt paljon ”aarteita”, maali- ja tervapurkkeja, pensseleitä, lautoja, nauloja, ruuveja jne., joista sai aikaan kaikenlaista mukavaa.

Salapoliisia ja rosvoa” leikittiin usein, samoin ”Intiaania ja cowboyta”. Pyssyt olivat aluksi itse puusta tehtyjä, myöhemmin saatiin kaupasta ostetut nallipyssyt. Joillakin oli oikein pistoolivyö ja sulkapäähine tai cowboyhattu.

Etupihalla leikittiin myös ”prekkausta”. Kolikko heitettiin napakasti vasten kiviseinää ja yritettiin saada kimpoamaan mahdollisimman lähelle kaverin heittämää kolikkoa. Jos sen sai vaaksan päähän, niin voitti kolikon. ”Puttausta” leikittiin puiston käytävällä: kolikko heitettiin muutaman metrin päähän ja jos sen sai vaaksan päähän kaverin heittämästä kolikosta, voitti kolikon.

Suurennuslasilla leikittiin keväällä ja kesällä aurinkoisina päivinä. Lasilla oli mukava polttaa kaisloja, sanomalehteä ja erityisesti vanhoja valokuvia ja negatiiveja. Ne paloivat hyvin, savusivat aika lailla ja niistä lähti erikoinen tuoksu palaessaan. Monet korvaamattomat valokuvat hävisivät savuna ilmaan. Joskus poltettiin ”vahingossa” hihaa tai kumisaappaan vartta.

Pientä kiusaa

Pientä kiusaakin tehtiin. Rappukäytävät olivat yleisiä kokoontumispaikkoja, niissä metelöitiin, juostiin, kolisteltiin, ajeltiin hissillä ja vähän nahisteltiinkin. Talonmiehiä kiusoiteltiin ja sitten juostiin pakoon. Erään yövuorolaisen ikkunan alla räjäyteltiin paukkupommeja tämän yrittäessä nukkua päiväunia. Joskus pudotettiin vedellä täytetty paperipussi parvekkeelta jalankulkijan niskaan. Joku pudotti raa´an kananmunan ja toinen jääpalan. Pahemmilta onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin.

Kesällä käytiin tietenkin uimassa. Joskus uitiin alhaalla Kalarannassa, yleensä kuitenkin mentiin Hietasaareen. Uinti- ja seikkailuretkiä tehtiin myös Paratiisisaareen, Gustavsborgiin, Räätälinsaareen, Vaskiluotoon ja joskus aina Ahvensaareen asti. Eväänä oli tietenkin ”possuja” ja vadelmalimonadia tai sitruunasoodaa.

Monet liittyivät Vaasan Uimaseuraan, olivat Hietasaaressa keväästä syksyyn, aamusta iltaan ja joistakin tuli jopa valtakunnantason kilpauimareita. Jotkut olivat enemmän uimaseuran ”maskotteina”, pilkkoivat saunapuita, lämmittivät saunaa, myivät lippuja kassalla ja hoitivat pieniä juoksevia asioita. He pääsivät sitten ilmaiseksi pukukoppiin ja saunaan sekä saivat kahvilasta isojen jäätelöpakkausten loppuja kaavittavikseen.

Jotkut lapsista olivat koko kesän tai ainakin osan siitä huvilalla tai maalla ja palasivat kaupunkiin vasta syksyllä. Jälleennäkemisen riemu oli taas suuri.

Syksyt

Syksyllä jatkuivat monet edellä mainitut puuhat. Iltojen hämärtyessä ruvettiin leikkimään piilosillaololeikkejä, esimerkiksi ”Kirkonrottaa” ja ”Kymmentä tikkua laudalla”. Ympäristö tarjosi erinomaiset mahdollisuudet näihin leikkeihin ja itse talostakin löytyi lukemattomia jännittäviä piilopaikkoja.

Lähes jokaisella naapuritontilla oli omenatarhat ja omenavarkaissa käynti kuului tietenkin syksyn ”harrastuksiin”. Jollain pihalla oli jopa päärynöitä. Ne eivät olleet erityisen maukkaita, mutta niitäkin piti kokeilla, samoin kitkeriä ja kovia talviomenoita. Verkkareissa oli kuminauhat lahkeissa ja housujen sisään mahtui paljon omenoita. Monen talon asukkaat ja talonmiehet tulivat tutuiksi pakosalle juostessa. Joskus saattoi joutua kiinni itse teossa ja seurauksena oli enemmän tai vähemmän mukava puhuttelu. Eräskin kaveri oli juuri ottamassa puusta omenaa, kun isäntä tuli omenapussin kanssa paikalle ja sanoi: ”Nämä ovat torilta, ota tästä, ovat parempia”. Ei mennyt kaveri enää uudestaan.

Syksyisin hämärän tullen tehtiin joskus muitakin tempauksia. Jotkut hurjapäät menivät vintin luukusta ylös katolle ja kävelivät pitkin katonharjaa. Joku kiipesi ulkoportaita pitkin katolle asti.

Syksyisin oli Palokuntajuhlat Hietasaaressa ja maakunnasta tuli kaupunkiin paljon palomiehiä ja paloautoja. Kalarannassa oli jännittävää seurata, kun puumökki sytytettiin palamaan ja näytettiin, kuinka se sammutetaan. Hietasaaressa oli päiväsaikaan kilpailuja ja illalla oli tunnettujen taiteilijoiden tahdittamat tanssit. Eräät meistä uimaseuralaisista menivät jo aikaisin päivällä uimaseuran saunaan tai pukukoppiin piiloon ja livahtivat usean tunnin pimeässä odottelun jälkeen ”fuskulla” sisään katsomaan, kun Laila Kinnunen, Olavi Virta tai Kipparikvartetti esiintyi. Aikuiset virittäytyivät tunnelmaan nauttimalla Ykköspilsneriä.

Talvet

Talvisin leikit ja harrastukset olivat edelleen enimmäkseen liikunnallisia. Lunta ei ajettu 1950- 60 –luvuilla pois katujen varsilta tai pihoilta siinä määrin kuin nykyään. Lunta oli siis paljon joka paikassa ja lapsilla oli hauskaa. Hiihtämistä harrastettiin paljon, vaikka varusteet eivät aina olleet parhaasta päästä. Sukset ja monot olivat usein epäsopivat, vanhemmilta sisaruksilta perityt. Omia hiihtokilpailuja järjestettiin kun ensin oltiin oltu Öjbergetillä (Öiperillä, kuten sanottiin) katsomassa Veikko Hakulista ja muita sen ajan suuruuksia. Puiston mäkeen tehtiin hyppyri, ”tunkku”, jolta hypättiin muutaman metrin hyppyjä. Hovioikeudenpuistossa ja Gustavsborgissa (Kustasporissa, kuten sanottiin) oli isommat, laudoilla vahvistetut hyppyrit.

Rattikelkalla tai potkukelkalla laskettiin peräkkäin Rauhankadun mäen päältä alas hurjaa vauhtia kauas jäälle asti. Joku aina vartioi, että Rantakatua pitkin ei tullut autoja tai hevosia.

Jossain vaiheessa, ehkä 1950 –luvun lopulla, kaupungin toimesta jäädytettiin liukurata jyrkkine valleineen Rantakadulta alas rantaan asti. Vahinkojakin sattui ja silloin tällöin rataa ”koristeli” punaiset verijäljet. Rata lopetettiin, kun onnettomuudet pahenivat.

Pihalle rakennettiin lumilinnoja, isojakin rakennelmia, ja niissä vietettiin paljon aikaa ja poltettiin kynttilöitä ja sanomalehtiä. Vaatteet olivat usein steariinin tahrimia ja haisivat savulta.

Jäällä luisteltiin usein ja 1950 –luvun lopulla talon nuoret rupesivat itse auraamaan laitureiden viereen pelikenttää, ”pluukaamaan luistinpaanaa”. Aluksi talonmieheltä lainattiin ”pluukia”, mutta myöhemmin ostettiin oma yhteisesti kerätyillä rahoilla. Maalit tehtiin laudoista ja metalliverkosta. Myöhemmin jossain vaiheessa myös kaupunki aurasi luistinradan Räätälinsaaren kupeeseen.

Alussa pelattiin jääpalloa, mutta jääkiekko vei nopeasti voiton. Pelivarusteet olivat ensin hyvin vaatimattomat: vanhat, usein liian isot ”hokkarit”, itse tehdyt mailat, säärisuojat sanomalehdistä, kypäristä ei ollut tietoakaan. Vähitellen vuosien mittaan varusteet paranivat. Ottelut olivat kovia ja yleensä aina saatiin joukkueet oman talon pojista kasaan, toki mukaan otettiin myös naapuritalojen poikia.

Lakanasta ja puukehikosta tehtiin jääpurjeet, joilla kiidettiin luistimet jalassa kovaa vauhtia pitkin Sundominlahtea.

Joskus, kun ei jaksettu lähteä jäälle, pelattiin kadulla. Autoja ei juuri ollut kadunvarrella eikä katua hiekoitettu siihen aikaan, joten tamppaantuneesta lumesta muodostui kadulle kova jäinen pinta, joka kesti jopa luistelun. Piti vain varoa, että ei luistellessa osunut hevosenkakkaan ja kaatunut nenälleen!

Keväät

Keväisin leikittiin edelleen paljon rannassa. Ilmojen lämmetessä jään päälle kertyi vesisateesta ja sulaneesta lumesta vesikerros, jonka pinnalle muodostui yön aikana sentin-parin jääkerros. Tällä joustavalla ja keinuvalla pinnalla oli mukavaa juosta, piti vain varoa, ettei vauhti hiljentynyt liikaa. Joskus kuitenkin kävi niin, että jää petti ja ”plomattiin” tai ”ploisattiin” ja juostiin kotiin vaatteet likomärkinä. Jäälautoillakin seilattiin uhkarohkeasti, onneksi pahemmilta onnettomuuksilta vältyttiin.

Kevään tullessa autettiin innokkaasti talonmiestä hakkaamaan pois asvaltin pintaan muodostunutta jääkerrosta. Kyse ei tainnut olla pelkästä auttamisenhalusta, pääsihän näin nopeammin ajelemaan polkupyörillä ja leikkimään muita kesän leikkejä.

Lopuksi

Edellä on kerrottu enimmäkseen poikien leikeistä ja harrastuksista, mutta on todettava, että hyvin usein tytöt ja pojat leikkivät yhdessä samoja leikkejä. Lisäksi sisällä tapahtuneet leikit ja harrastukset on jätetty vähemmälle: siihen aikaan kun oltiin todella paljon ulkona. Mutta toki kuunneltiin radiosta lastenohjelmia, luettiin sarjakuvalehtiä, pelattiin pelejä, leikittiin autoilla, nukeilla ja muilla leluilla.

Vuosien saatossa nuorilla kotitalon ja pihapiirin ulkopuoliset harrastukset lisääntyivät, saatiin uusia ystäviä, koulu vei enemmän aikaa, tuli ”rautalankamusiikki” ja koulutanssit, seurustelut alkoivat, osa meni töihin, osa jatkoi opintojaan – ja näin tämä iso joukko hajaantui omille teilleen.

Suurin osa taloon vuonna 1952 muuttaneista asui siinä useita vuosia, jopa vuosikymmeniä. Talon asukkaat tunsivat hyvin toinen toisensa ja taloon muodostui sellainen yhteenkuuluvuuden ja sallivuuden ilmapiiri – ”kuria ja järjestystä” unohtamatta – että se omalta osaltaan antoi tukevan perustan lapselle tulevaisuutta varten.

Vaikka aika kultaa muistot, lienee paikallaan sanoa, että Rantakatu 14 ei ole meille pelkkä osoite.  Se on paljon, paljon enemmän…

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Rantakatu 14, enemmän kuin osoite appeared first on Vaasalaisia.info.

Henkilökuva: Veikko Armas Takala

$
0
0

Veikko Armas Takala, marraskuuta 1923 Vaasa1. elokuuta 2008 Vaasa.

Tapasin toisenlaisen taitelija Veikko Takalan

Taiteilija Veikko Takalan tuntevat vaasalaiset ja monet myös ulkomailla. Siellä missä hyvää taidetta katsellaan. Hänellä on näyttely Tikanojan taidekodissa 7. huhtikuuta saakka. Tapasin miehen kauniina talvipäivänä ja vaihdoimme puheet vakaville linjoille. Jätimme taideasiat hautumaan ja näyttelystä kirjoittakoot muut.

Hyvä ryhti, pitkä askel ja nuorekas on joka suhteessa miehen habitus ja hänellä on vielä paljon annettavaa nuorille taiteilijoille. Moni onkin hänen taidekurssillaan saanut oppia maakuntaa myöten.

-Syntymä ja kuolema on meidän jokaisen osa. Sinulla takavuosina kuoli usea lähimmäinen muutaman vuoden sisällä. Vaikuttiko tämä työntekoon ja tuloksiin, tauluihin?

-Olen pitkälle realisti ja kuolema on osa elämää. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja eräässä näyttelyssä oli kuolema niin läsnä, että siitä kuvattiin osa TV-lähetykseen, joka käsitteli kuolemaa. -Taiteilijan tulee heittäytyä uusiin asioihin ja aiheisiin.

Mistä voimavarat tähän?

-Ei mennyttä voi kokonaan unohtaa; pitää vaan keskittyä kykyjensä mukaan. Iän myötä tulee kokemusta ja se auttaa uuden omaksumiseen. Ei ole tunnusmerkkejä tai pätevää tuomioistuinta määrittelemään vaikka kauneuden olemusta. Taidekriitikon käsitys taulusta on yhden ihmisen käsitys ja näkijöitä on monia.

-Tässä tulenwanha kysymys: Mikä on totuus, löytyykö taiteesta totuutta?

-Taiteilijalla on todellisuus ja mielikuvitus, ne muuttuvat subjektiiviseksi ja objektiiviseksi.

Tehtävänä on usein löytää näitten tasapaino.

Takala palaa usein muistoissaan vuosikymmenten taa silloisiin vaikeuksiin. Ja aina muistuttaa perhe-elämän harmonian tärkeyden taiteilijalle. Vaimon tuki kannustajana ja käytännön asioissa on ensisijaisen tärkeää taiteilijalle.

-Vielä totuudesta. Itse todellisuus on ääretön ja vielä muuttuva. Mikä on totuus? Paljonko sitä pystyy sisällyttämään maalaukseen, mahdoton kysymys yksiselitteisesti vastata.

Keskustelussa selviää, että ei pidä koskaan arvostella taulua vertaamalla sitä toiseen… jokainen taulu on ainutlaatuinen ja hyvä, jos siihen on saatu sisälle paljon puhuttu taulun henki. Joka taululla on oma arvonsa kuten musiikissa partituurilla tai vaikkapa runolla.

-Mitä sanoisit oman taiteesi olemuksesta?

Kymmenienkin vuosien jälkeen on oma taiteeni yhä melkoinen mysteeri ja kysymyksiä herättävä. Joskus alkuperäinen näkemys ja suunnitelma muuttuukin työn edetessä ja lopputulos onkin jotain muuta….. Keskustelustamme tulee mieleen väriperspektiivi. Mitä se on? Piirustuksen opettaja opettaa viivaperspektiivin alkeet ja teon ala-asteella. Siinä viivat häipyvät perspektiivipisteeseen. Mutta värillä perspektiivin teko vaati taitoa ja taiteen tekemisen kylmään ytimeen perehtymistä. Nyrkkisääntönä on se, että punainen lämmin väri tuo lähelle ja kylmä sininen vie kauemmas. Takala tämän tietää ja on esitelmöinyt joskus väriperspektiivistä julkisesti. Jäi mieleen, että näiden punaisten ja sinisten lukemattomat muunnokset perspektiivissä käytettyinä ovat jo tarkkaa hienosäätöä, melkein salaista tietoa.

-Ikää ja elämänkokemusta on tullut, mitä mietit?

-Aikaa jää suurten kysymysten pohtimiseen: totuus, ihmisen elämän tarkoitus, kuolema, mikä minä olen tässä maailmankaikkeudessa, mitä voin antaa vielä kanssaihmisilleni? Kysymyksiä riittää ja vastaukset ovat harvassa, kiteyttää Veikko.

Näin se on itse kunkin nähtävä. Eroamme ja molemmat odottavat kevättä; siinähän sitä on taas kerran uuden elämän alku.

Peku Sommerfelt

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

Veikko Takala, Wikipeadia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Veikko_Takala

The post Henkilökuva: Veikko Armas Takala appeared first on Vaasalaisia.info.

Tapahatuu Vaasassa: Festivilla

$
0
0

FestiVilla laajenee kolmipäiväiseksi

torstai on kaupunkilaisten juhla

FestiVilla-kaupunkifestivaali ottaa varaslähdön ja avaa porttinsa jo torstaina 13.6. Ohjelmassa on tuolloin upeita rock-klassikoita ja terävää stand up -komiikkaa.

Vaasalaisen FestiVilla-kaupunkifestivaalin ohjelmisto laajentuu. Portit Hietalahden puistoon avataan jo torstaina 13.6. The Eagles- ja Tina Turner -tribuuttibändien sekä stand up -koomikko Jack Björklundin vastatessa yleisön viihtymisestä.

Torstai-illasta on promoottori Timo Tiilikan mukaan tarkoitus tehdä rento kaupunkilaisten juhla.
– FestiVillan päätapahtuman tai RockPerry ReLoadin ennakkolippua näyttämällä sisäänpääsy on täysin ilmainen. Portilta ostettuna liput maksavat vain 10 euroa, jotta kynnys saapumiseen olisi mahdollisimman matala, Tiilikka kertoo.
– Toivotan kaikki tervetulleeksi käynnistelemään viikonloppua ja kurkistamaan Villan puiston viihtyisälle festarialueelle jo ennen perjantain päätapahtumaamme.

Tribute to The Eagles on pitkään ja hartaasti kypsytelty tunnettujen pohjalaismuusikoiden yhtye, jonka solistina toimii Patrick Linman. Eaglesin kauniita stemmalauluja ja monitasoisia kappaleita suvereenisti versioiva yhtye on saanut lämpimän vastaanoton medialta ja yleisöltä – mm. kolme aikaisempaa keikkaa Vaasan Ritzissä ovat olleet loppuunmyytyjä.

Tribute to Tina Turner on upeaäänisen Anna-Karin Bergin kunnianosoitus rock and rollin kuningattarelle. Hell on Heels -bändistä ja soolokeikoista tutulle Anna-Karinille Turner on aina ollut suuri idoli ja inspiraation lähde. Keikkasetissä kuullaan suurimpien hittien, kuten “Private Dancerin” ja “Simply the Bestin” lisäksi myös harvinaisempia helmiä.

Jack Björklund tuo rock-anthemien täyttämään iltaan jotain ihan muuta. Björklund on työskennellyt stand up -komiikan parissa vuodesta 2000 ja tehnyt tärkeää pioneerityötä stand up -kulttuurin juurruttamiseksi Suomeen. Sekä suomeksi että ruotsiksi keikkaa väsymättä puskeva koomikko louhii huumoria mm. kulttuurieroista, naisen ja miehen välisen kommunikaation vaikeudesta sekä ihmisten oudoista tavoista.

Torstai-illan konsertin jälkeen tapahtumaviikonloppu jatkuu vilkkaana. FestiVillan päätapahtumassa perjantaina 14.6. esiintyvät The Rasmus, Ellips, Anssi Kela, Teleks ja Fredrik Furu. Lauantaipäivä aloitellaan lastenkonsertilla, jonne Vaasan kaupunki tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn. Konsertin jälkeen meininki Villan puistossa jatkuu myöhään yöhön Rockperry ReLoadin lipun alla.

FestiVilla järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Aikaisempina vuosina tapahtumassa ovat esiintyneet mm. Sanni, JVG, Kaija Koo ja Reino Nordin. FestiVilla tunnetaan nimekkäiden artistien lisäksi herkullisesta ruoka- ja juomatarjonnastaan sekä Villa Sandvikenin puiston upeasta miljööstä. FestiVillan järjestää osuuskauppa KPO.

Ohjelma FestiVilla 2019

Torstai 13.6.2019 klo 19-23:
Jack Björklund, Tribute to The Eagles ja Tribute to Tina Turner

Perjantai 14.6.2019 klo 18-01:30:
The Rasmus, Ellips, Anssi Kela, Teleks ja Fredrik Furu

Lauantai 15.6.2019 klo 11-13:
Lasten Fest: Robin Hund & Hans Glada Orkester  ja Japi Apina

Liput:
to 10 € (ilmainen sisäänpääsy FestiVillan tai Rockperry ReLoadin pääsylippua näyttämällä)
pe alk. 48,50 €
la ilmainen sisäänpääsy

Ikäraja:
to ja pe K-18
la lastenkonsertti ikärajaton

Paikka:
Villa Sandvikenin puisto, Hietalahti, Vaasa

Linkit
https://www.festivilla.fi

The post Tapahatuu Vaasassa: Festivilla appeared first on Vaasalaisia.info.


Näe syvemmälle Vaasaan: Wilhelm Pasi – unohdettu merkkimies

$
0
0

Vaasan Työväenyhdistys ry on Helsingin Ty:n jälkeen maamme toiseksi vanhin suomenkielinen työväenyhdistys. Vaasan Työväenyhdistys sai toimilupansa helmikuussa 1884. Vaasan Työväenyhdistys perustettiin Wilhelm Pasin toimesta. Pasi oli myös lehdenkustantaja ja tulisieluinen fennomaani mutta myös viinatehtailija.

Elettiin aikaa ennen Alkoa ja tämä nimi on niitä pikkunimiä vaasalaisessa kaupunkihistoriassa. Hän oli alussa kiivas svekomaani, josta tuli tulisieluinen fennomaani (= hurrista tuli fintuppi). Vaasalaisten lehtien historia on tarkkaan on tarkkaan puitu ja ketä se kiinnostaa, niin aineistoa löytyy. Mutta tämä Pasi putkahtaa sieltä joskus esiin. Pikkutekijänä.

Helsingin ja Vaasan ikuinen ylpeydenaihe on se, että maan ensimmäiset työväenyhdistykset perustettiin niihin samana vuonna kun `isä` Marx kuoli – v.1883. Ja on ikuinen riidanaihe, kumpi oli ensin. No, vaasalaiset kokoontuivat mainitun Wilhelm (Viljo) Pasin kotona joulukuun 2.päivä v.1883, kertoo Birger Thölix kirjassaan En annan historia. Totuus kuitenkin on, että Helsinki oli jonkun viikon aikaisemmin asialla.

Liian herraskainen

Viinatehtailija Pasi oli myös lehdenjulkaisija. Hän oli ostanut Kristiinankaupungissa ollessaan kirjapainon ja viikkolehden nimeltä Ahti.

Hän tuli Vaasaan ja aikoi oikeaksi lehtikuninkaaksi. Jonkun kuukauden Ahti ilmestyikin täällä, mutta sitten hän perusti ruotsinkielisen lehden Vasa Framåt ajamaan suomalaisuuden asiaa! Sen voidaan sanoa olevan myös ensimmäinen ns. ilmoituslehti.

Sen toimitustapa oli alkeellinen. Se ei menestynyt, mutta työväenyhdistys tarvitsi oman äänenkannattajan ja siksi tuli Pasin lehden seuraaja Suupohjan Työmies, jota jo vetivät uudet miehet, nimittäin ukko Unggren ja tähtireportteri Lundqvist. Se lopetettiin v. 1885.

Työväenyhdistyksestä kehittyi Suomenmielisten seura, jota suomalaisen lyseon vahtimestari Matti Sippola ja poliisikonstaapeli K.A. Lundqvist pitivät liian herraskaisena! Matti Sippola oli Kauhavalla perustanut maan ensimmäisen nuorisoseuran.

Pidot pihalla

Pasi siis kyllä rahoitti tätä Suupohjan Työmiestä ja tämä onkin hänen ansionsa suomenkielisen lehdistön kehityksessä. Pasi oli ns. origineli tyyppi. Hänen tekemänsä viina oli hyvässä maineessa. Hän piti pihallaan täällä Vaasassa joskus pitoja – oli viinaa, kaljaa ja likööriä sekä vaimon tekemiä voileipiä. Sisäänpääsylipusta kävi tokaisu, että on fennomaani (suomenkielinen) ja osaa vähän suomenkieltä. Hän itse puhui huonoa suomea. Oli siksi niin vihainen kaikelle ruotsalaisuuteen viittaavalle, koska hänen vaimonsa oli svekomaani (ruotsinmielinen), pirun ilkeä ja janoinen.

Kuoli kunnalliskodissa

Monipuolisen liikemiehen, suomalaisuuden ajajan ja orastavan lehdenkustantajan loppu oli ikävä. Kun hän oli epäonnistunut lehdenkustantajana hän myi koko painon Uuteenkaarlepyyhyn ja siellä syntyi Österbotniska Posten.

Se on jo eri asia. Pasi joutui vaikeuksiin lain pitkän käden kanssa, koska hän oli viranomaisille ilmoittanut liian pieniä viinanvalmistus- ja kuljetuskuluja. Huonolla suomenkielellä hän selvitti, että tämä oikeudenkäynti on hurrien provokaatiota. Pasin mielestä koko kaupungin tuomarikaarti oli salaliitossa häntä vastaan ja julistautui varattomaksi. Sitten hän siirtyikin valmistamaan vain virvoitusjuomia ja nykyistä kotikaljaa. Näillä ei silloin ollut menekkiä.

Toimissaan ja ajatuksissaan rehti Wilhelm Pasi kuoli fatigoolissa (kunnalliskoti) rutiköyhänä. Pasi oli kuitenkin jättänyt sormenjälkensä kaupungin lehti- ja julkaisuhistoriaan. Ja oikeastaan viinan voimalla.

Peku Haapalinna

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Wilhelm Pasi – unohdettu merkkimies appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan ”Rantahotelli” eli vankila

$
0
0

Vaasan Ikkuna 3.11.88

Setterberg ja Lindqvist asialla… Vaasan vankila valmistui tiimityönä’ Vaasan vankilan tai linnan jonkunlaista juhlavuotta voitaisiin viettää nyt, sillä se täyttää vuosisadan ja neljänneksen. Mutta miksi se sijaitsee noin juhlallisella paikalla kaupungin keskustassa?

Senaatti oli päättänyt, että vankila rakennetaan nykyiseen Vanhaan Vaasaan Korsholman linnan kukkulalle. Oli vuosi 1855 ja maaherrana täällä toimi vahva mies Alexander von Rechenberg. Hänen mielestään vankilan sijoittaminen viiden-kuuden virstan päähän itse kaupungista ei ollut viisasta. Se tuottaisi hankaluuksia viranomaisille, vankejahan kuljetettiin lääninhallitukseen ja hovioikeuteen kuulusteltaviksi, heitä passitettiin maaseudun tuomioistuimiin käräjille. Hevosia ja ajopelejä tarvittaisiin kuljetuksiin ja lähetin olisi päivittäin vietävä viestejä vankilan ja lääninhallituksen välillä.

Niinpä keisari vahvisti 1.8.1855 asemakaavassa uuden paikan (residenssin) hovioikeuden lähellä. Joku kai muistaa, että saksalaissyntyinen arkkitehti F. Mieritz suunnitteli sinne kansainvälistä kylpylää?

Aluksi työn sai hoitaakseen lääninarkkitehti C.A Setterberg. Kutsun häntä ihan Vaasan isäksi, sillä hänhän teki nerokkaan asemakaavan tänne viisine puistikkokatuineen ja suunnitteli julkiset rakennukset melkein kaikki vuosien mittaan. Piirustuksia oli useita ja hän esitti mm. vankilaan keskuslämmitystä. Tämähän oli suorastaan skandaali siihen aikaan! Ensimmäinen keskuslämmitys oli muuten Kauppahallissa.

Setterberg tuli tänne Ruotsin Gävlestä. Hän oli siellä suunnitellut vankilan ja hänellä oli mm. detaljipiirustuksia sieltä mukanaan, sekä Ruotsin vankilarakentajien tietotaitoa.

Senaatin mielestä hänen vankilansa oli liian suuri tänne. Tiloja oli ajateltu 130 vangille, kun täällä oli yleensä n. 70 vankia kruununvankilassa. Sitten astui kuvaan toinen mies Oulusta Isak Ludvig Lindqvist. Hän oli myös asiantuntija ja tehnyt kruunun kustannuksella opintomatkan Eurooppaan tutustumaan vankiloihin.

Rakennustyöt alkoivat

Vankilaa alettiin sitten rakentamaan nykyiselle paikalleen v. 1861 ja urakoitsijana oli seppämestari G.W. Lunden. Hänen talonsa oli muuten nykyisen Citymarketin kohdalla Kauppapuistikon puolella, missä ennen oli elokuvateatteri Rio. No niin, siellä oli paja ja kahlevangit kahlehdittiin ja jos pysyi vankilassa hengissä, niin myös otettiin kahleet pois. Samalla pihalla oli muuten pienenä yksityiskohtana viinanpolttimo ja alakoulu. Siinä siis varsinainen kasvuympäristö koulupojille, mutta tulipa sieltä vaan kunnon miehiä tätä kaupunkia kehittämään. Lundenin miesten kaivaessa pohjaa huomattiin, että pitkän siiven merenpuoleinen perusta joutui liian pehmeälle pohjalle ja sitä Setterbergin ehdotuksesta lyhennettiin seitsemisen kyynärää ja vankila sai tukevan pohjan.

Vaasan linna on siis oululaisen Lindqvistin ja Setterbergin ”teamwork”, kuten juppi sanoisi noin hienommin. Setterberg vielä arveli, että neljäs kerros olisi hankala talossa, mutta siitä selvittiin kun kahlevangit sijoitettiin alemmas ja muut ylemmäs.

Talo tuli valmiiksi syyskuussa 1863 ja ensimmäiset onnettomat kahlevangit astuivat alakerroksiin ja sitten tulikin perässä jo kädet ja jalat vapaana kulkevia.

Vankilassa oma kirkko

Joku kysyi kerran, miksi Vaasan linnan katolla on risti. No, vastaus on selvä, sillä siellä yläkerroksessa on tänä päivänä käytössä oleva kirkko ja kirkon takia siis tämä risti. Ennen oli Sundomin lahdessa reilusti vettä ja aallot huuhtelivat länsisiipeä. Pohjoissiivessä siihen aikaan, siis Kalarannan päässä, oli vakituisesti naisvankeja. Ranta täytettiin 1950-luvulla, jolloin istutettiin myös ne upeat poppelit. Ne ovatkin hämmästyttävän hyvin siellä viihtyneet.

Toinen pantiin lautoihin ja toinen rautoihin ”.

Tuli tässä tämä pikku muistelus mieleen, kun viime aikoina on paljon puhuttu vankeinhoidosta sun muusta. On syytä muistaa, että tuohon aikaan oli terapiana pappi, sekä raudat käsissä ja jaloissa. Muuta ei tarvittu.

Tsaarin aikaan oli kovin tuomio muuten ”peshkom” eli suomenkielellä ”jalkaisin” ja se tarkoitti sananmukaisesti Siperiaan.

Peku Haapalinna

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan ”Rantahotelli” eli vankila appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Taitelijaseura ja taidelainaamo

$
0
0

Taidelainaamo välittää Vaasan Taiteilijaseuraan kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Yli 100 teoksen valikoimassa on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, veistoksia ja valokuvia noin kahdeltakymmeneltä ammattitaiteilijalta. Lainattavista teoksista maksetaan 20 – 60€ suuruista kuukausimaksua, joka määräytyy teosten hinnan mukaan.

Teoksen voi lunastaa omakseen maksamalla kuukausimaksua tai kertaostona. Lainaamotoimintaa ylläpitää Vaasan Taiteilijaseura.

Vaasan Taiteilijaseura perustettiin 1953. 18.huhtikuuta Pohjalaisessa (silloin Vaasa) oli uutinen kaksikielisen yhdistyksen Vaasan Taiteilijaseura-Vasa Konstnärsgille perustamisesta ”kaupungin varsinaisia kuvataiteilijoita yhdistämään”. Tähdättiin siis vaasalaisten ja Vaasan seudun kuvataiteilijoiden ammattijärjestöön jäsenkriteereineen kaikille kuvataiteen harrastajille avoimen Vaasan Taidekerhon rinnalle.

Lue lisää Vaasan Taiteilijaseuran sivulta

Taidelainaamo:

Osoite: Kasarmi 13, Korsholmanpuistikko 6, 65100 Vaasa
Adress: Kasern 13, Korsholmsesplanaden 6, 65100 Vasa
Puh./Tel: 040-6793771
Email: taidelainaamo@vaasantaiteilijaseura.fi

Aukioloajat / Öppettider / Open

Ti–Pe / Ti–Fre  12-17
La–Su / Lö–Sö  12-15

http://www.vaasantaiteilijaseura.fi/seuran-toiminta/seuran-historia/

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Taitelijaseura ja taidelainaamo appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Taidekerho ja Atelje Torni

$
0
0

Vaasan Taidekerho perustettiin lokakuussa 1952 Ernstin ravintolassa tait. Lasse Bergendahlin aloitteesta.  Perustajia oli kymmenen taiteilijaa, jotka muodostivat silloin Vaasan ammattitaiteilijoiden ydinjoukon. Historiikki on vuodelta 2010.

Ensimmäisenä vuonna kerhossa oli 44 jäsentä.  Kerho on sekä suomen- että ruotsinkielinen.

Marianne Kanckos on 23 puheenjohtaja.

Alunperin oli tarkoitus että kerhossa olisi sekä ammattilaisia että harrastajaväkeä.  Myöhemmin perustettiin Vaasan Taiteilijaseura ammattilaisille.

Galleriatoimintaa oli jäsenten kesken vaatimattomissa oloissa. Yleisö ei paljon tiennyt seurasta muutoin kuin Vuosinäyttelystä, jotka vuosittain pidetiin Taidehallissa (yhä vielä 58 kerta). Kerhon jäsenmäärä kasvoi vuosien myötä nykyiseen 250 henkilöön.

Etenkin 59-ja 60 luvut vierähtivät erilaisten kurssien järjestämisessä.  Niiden suosio oli taattu,kaikki oli uutta ja mielenkiintoista.  Kerholla on aina ollut tukikohta jossakin päin kaupunkia: ensin Rewell  Centerin paikalla makasiinin yläkerrassa sisäpihalla.  Sittemmin on majailtu vesitornin kiinteistössä, Kirkkopuistikolla, Suomisaunalla Asemakadulla ja Korsholmanpuist,35:ssä oltiin 14 vuotta.  Galleriatoiminta alkoi säännöllisesti Ateljé Kappsäkissä 1999 ja on laajentunut nykyiseen mittaansa Ateljé Tornissa. Maaliskuussa 2006 muutimme Pitkällekadulle 66 ja Ateljé Torni syntyi.

Kerhossa on nykyään vaihtelevasti 250 jäsentä, joista aktiivejä (vuosinäyttelyt) on n 70.  Nykyisin pidetään keskimäärin kaksi kurssia syksyn kevään.  Ne räätälöidään tarvittaessa ajankohtaan sopivaksi.

Alkuvuosina tärkeitä olivat kerhoillat kerran kuukaudessa.  Sitten pidettiin kuukauden vieras-esitelmä. Kevätkesällä ja syksyisin on ollut tapana näyttelymatkojen järjestäminen. Vuorovuosin ollaan Ateneumissa ja muissa taiteen paikoissa Suomessa.

Aivan erityinen tempausvuodessa on ”Taiteiden yön” järjestäminen .  Kerho on osallistunut näyttelyineen, musiikkiesityksineen, tarjoiluineen ja ennustajaeukkoineen. Tämä kaikki elokuun alussa. Sitten alotetaankin syksyn ohjelma kesästä virkistyneinä.

Kohta yhdistys täyttääkin sitten 60 vuotta. Se on vakiintunut Vaasalaiseen taide-elämään.

Nyt kun kerholla on tilat myös opetukselle viikkottaisia maalaus-ja kuvanveistöryhmiä on lähes joka illalle. On maalauskursseja, kuvanvesitoryhmä, Tiffany ym.  Niissä käy viikottain n 30 harrastajaa.  Jokainen tekee taidetta myös kotonaan, muuten ei Taidehallin vuosinäyttelyyn löytyisi lähes 200 työtä joulukuulla.

Tällainen on pähkinäkuoressa Vaasan Taidekerho ry,Vasa Konstklubb rf:in tarina lähes 60 vuodelta.

Aatos Lehtola, 21. 04. 2010

Vaasan taidekerhon toiminta keaskittyy Atelje Tornin ympärille:

https://vaasantaidekerho.com/

 

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Taidekerho ja Atelje Torni appeared first on Vaasalaisia.info.

Näe syvemmälle Vaasaan: Rautatieaseman vihkijäiset

$
0
0

Vuosisadan päivälliset

Vaasan Ikkuna 21.08.88-27.08.88

Vuosisadan päivälliset Vaasan aseman odotussalissa

Otsikko ei ole mitään huuhaa-tarinaa, vaan näin todella oli. (edit: 11.05. 2019)

Asema on rakennettu vuonna 1882 ja sitä on laajennettu 1908, ja uusi pihakatos sekä linja-autolaiturit ovat valmistuneet 2008. Rautatieasema ja sen ympäristö muodostaa valtakunnallisesti merkittävän kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden.

Oli elokuun 29. päivä 1883 ja päivälliset syötiin Vaasan rautatien valmistumisen kunniaksi ja luonnollisesti asemalla. Aikakirjat kertovat, että vieraita oli 290, möykkä alkoi klo 16.30 ja päättyi klo 19:45 ja sitten siirryttiin vasta juhlimaan kaupungintalolle. Ruokalajeja oli kahdeksan ja kunnon viinejä just saman verran ja lopuksi luki menyssa: Cafe. Liguers. Cognac.

Halvalla ja ennätysajassa

Vaasan radan rakentamisen ylin johto uskottiin yli insinööri Th. Tallqvistille, miehelle, jota sanottiin maan parhaaksi radanrakentajaksi ja sitä hän varmaan olikin tuloksista päätellen. Radan rakentamisen eri virkoihin ei ollut hakijoiden puutetta. Tämä johtui siitä, että Helsinki-Turku- rata oli valmistunut kolme vuotta aikaisemmin ja nyt ammattimiehet olivat vailla töitä. Heille oli kunnia-asia saada ohjelma toteutetuksi budjetin mukaan, sittenhän ratatöitä jatkettaisiin ja insinööreillä olisi työtä.

Vaasan rata tehtiinkin ennätysajassa ja ennätyshalvalla. Se maksoi silloisia markkoja 48.200 mk/km, kun esimerkiksi maan ensimmäinen rataosuus Helsinki-Hämeenlinna maksoi peräti 133.000 mk/km. Riihimäki-Pietari (nyk. Leningrad) maksoi sekin 74.000 mk/km. Tämä oli ns. hätäaputyö työttömille ja väki tuli halvalla mukaan.

Vaasan rataa oli 306,5 km ja Tallqvist teki sen puoleen budjettiin. Mutta lisäihme oli se, että rata valmistui puolitoista vuotta ennen aikojaan. Nykyäänhän tahtoo mennä hommat just päinvastoin. Vaasan radan edullisuus vaikuttikin siihen, että Suomeen rakennettiin nopeasti erittäin tiheä rautatieverkosto sen ajan mittapuun mukaan. Elettiinhän tsaarin aikaa ja lisäetuna tuli sama raideleveys kuin nykyisessä neuvostoliitossa. Tästä on arvaamaton etu tämän päivän keskinäisessä kaupankäynnissä.

Juhlia siis osattiin. Juhla jatkui kaupungintalolla ja väkeä oli 600 henkeä eli tupa täysi. Koko kaupunki oli juhlavalaistu ja Hovioikeudenpuistikolla paloi 300 pientä tervapataa. Ne kuuluivat silloin aina juhlien koristeisiin.

Kolme insinööriä

Tässä Vaasan radan ennätystehtailussa kunnostautui kolme insinööriä. Lennart Gripenberg antoi lyhyen, mutta voimakkaan panoksensa työhön. Mies oli muuten eversti jo 27-vuotiaana. Hän rakensi radan Tampereelta Vaasan läänin radalle. Gripenberg oli kiivas mies ja hän menikin Ouluun 1900 vuoden venäläisen kielimanifestin kimpaannuttavana. Hänen harrastuksenaan oli teollisuusyritysten historian tutkimus.

Toinen oli Karl Appelgren, Vaasan oma poika. Hän oli tullut ylioppilaaksi täällä ”kymnaasista” ja kävi Helsingissä Polyteknillisen koulun. Sittemmin hän teki komean elämäntyön vakuutusajalla Suomen teollisuuden perustaman Indursti-Brand johdossa.

Kolmas kova insinööri oli Herman Norrmén. Vaasan radan valmistuttua hän toimi jonkun vuoden USA:ssa ja palasi takaisin tekemään Savon rataa. Sitten hän olikin jo Helsingin kaupungininsinööri. Hän kuoli traagillisesti vieraan käden kautta vahingossa Taalintehtaalla Kemiössä, kun eräs työmies tappoi hänet mielenhäiriössä. Nekrologissa (muistokirjoitus) lukikin: – Ei ollut jalompaa sydäntä, oikeamielisempää ihmistä.

Mainittu Vaasan rautatieasema on luku sinänsä.

Edes sen piirtäjää ei varmuudella tiedetä. Luultavasti se oli jokin silloinen rautatiehallituksen suunnittelija, jotka piirsivät näitä suomalaisia asemarakennnuksia. Ratojen puolelta pylväineen se muistuttaa erehdyttävästi Villin Lännen saluunan edustaa. Aikoinaan Spede kuulemma meinasi tulla sinne filmaamaan asianmukaista kohtausta. Mene ja tiedä!

Nykyään ajetaan Helsinkiin täältä nopeimmalla junalla noin neljään tuntiin. Siellä vauhdin hurmassa muistakaa, että kun rata valmistui, niin päätähuimaava nopeus oli peräti 25 kilometriä tunnissa.

Peku Haapalinna

Toimittaja Pertti ”Peku” Haapalinna, myöh. Sommerfelt kuoli Vaasassa 27.12. 2013 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 27. 09. 1933 Terijoella. Pekua jäivät kaipaamaan lapset perheineen ja laaja ystävien joukko.

Pertti ”Peku” Sommerfelt (aik. Haapalinna) kirjoitti vuosina 1988-90 kymmeniä artikkeleita vaasalaisiin ilmaisjakelulehtiin Vasa Tindning, Vaasan Ikkuna ja Uusi Vaasalainen.

Sommerfelt luovutti kirjoituksiensa oikeudet Tapio Parkkarin ylläpitämälle vaaslaisia.info sivustolle kesällä 2006.

Lue lisää:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_rautatieasema

The post Näe syvemmälle Vaasaan: Rautatieaseman vihkijäiset appeared first on Vaasalaisia.info.

Viewing all 1369 articles
Browse latest View live